На території найпотужнішого на західному кордоні України міжнародного пункту пропуску «Ягодин» відбулися урочистості біля відреставрованих обеліска та братської могили 28 прикордонників, які загинули тут 22 червня 1941 року. Участь у панахиді взяли «зелені кашкети», митники, представники влади, ветерани, священнослужителі УПЦ.

Сьогодні мало хто знає, що на території теперішнього автопереходу «Ягодин» була 8-ма застава 98-го Любомльського прикордонного загону, якою командував старший лейтенант Петро Старовойтов. У нерівному бою її бійці знищили понад 400 фашистських солдатів та офіцерів. На жаль, загинули й більшість оборонців застави, в тому числі й її начальник Петро Старовойтов. Ім’ям відважного командира в 1969 році названо село — колишній Вовчий Перевіз. Колись таку саму «вовчу» назву мав і створений 1944 року автоперехід.
В 1962 році поруч з братською могилою було встановлено пам’ятник, створений скульптором Г. Кронгаузом. В 1975 році його визнали пам’ятником історії місцевого значення. Відтоді жодні реставраційні роботи на ньому не проводили. Тим часом після розширення пункту пропуску «Ягодин» меморіал опинився в його центрі. Добре, що проектантам вистачило здорового глузду не чіпати ні пам’ятника, ні могили. І ось нарешті через 36 років знайшлися небайдужі люди, які привели меморіал у належний вигляд.
Ініціатором реконструкції пам’ятника виступив депутат обласної ради Володимир Латковський. Його добре починання підтримали працівники Ягодинської митниці, воїни Луцького прикордонного загону, підприємці Любомльського, Шацького, Ковельського районів, міста Житомира.
— Ми усі горді тим, що виконали свій обов’язок. Подвиг прикордонників має жити у нашій пам’яті, треба не забувати імена героїв, — сказав Володимир Латковський під час відкриття оновленого меморіалу. — Люди, які перетинають кордон через автоперехід «Ягодин», тепер бодай на секунду зупинятимуться, схилятимуть голови, щоб ушанувати героїв, які загинули тут 22 червня 1941 року.
 
Волинська область.
На знімках: пам’ятник загиблим прикордонникам.
Фото з сайту Волинської обласної ради.