Постійного автора «Голосу України» доцента кафедри історії Кримського інженерно-педагогічного університету кандидата історичних наук Володимира Полякова (на знімку) за книгу «Страшна правда про Велику Вітчизняну. Партизани без грифа «Таємно» удостоєно престижної міжнародної премії імені Бекіра Чобана-заде.

Бекір Чобан-заде (1893—1938) — учений-тюрколог, поет. Професор Будапештського, Лозанського, Кримського, Азербайджанського університетів. Необґрунтовано репресований.

Книга видана в Москві й стала бестселером: її чотиритисячний тираж розкупили за два місяці. Видавництво запропонувало перевидати роботу, до якої автор включив нові матеріали. Серед них — про участь українців у партизанському русі Криму, історію пам’ятника «Шапка партизана» тощо. Торік її перевидано.

У зв’язку з її виходом у республіканському краєзнавстві з’явився новий напрям: полякознавство. Місцеві історики, котрі роками зводили наклеп на кримськотатарський народ, буквально розлютилися після появи дослідження Володимира Євгеновича. Один з їхніх убивчих аргументів: що може знати про партизанський рух випускник автодорожнього технікуму?!

Між іншим, цією проблемою історик переймається з 1973 року, коли керував групою «Пошук» у сімферопольському автобусному парку. В ті роки Поляков зустрічався з партизанами Північного з’єднання, установив імена 42 народних месників, які вважалися зниклими безвісти, два пам’ятники на місці боїв. Він оприлюднив величезну кількість архівних документів, раніше не відомих громадськості, проаналізувавши їх зовсім по-новому, як учений, громадянин і менеджер.

Вл. інф.

Фото з архіву «Голосу України».