Гарантію якості медпрепаратів вимагають забезпечити в Україні хворі на туберкульоз і ВІЛ-інфіковані. Зокрема, запровадити обов’язкові міжнародні стандарти, а саме — перекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я. Такий захід має убезпечити пацієнтів від неякісних фармацевтичних товарів. Сьогодні лише 15% ліків, призначених для лікування туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, пройшли перекваліфікацію ВООЗ. Ці препарати купують за рахунок Глобального фонду.
За словами голови благодійного фонду «Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні» Дмитра Шерембея, пацієнти наполягають на тому, щоб препарати, що їх купують для потреб хворих на туберкульоз і ВІЛ-інфікованих за рахунок держбюджету, також пройшли процедуру перекваліфікації ВООЗ. Поки ця умова не обов’язкова під час здійснення закупівель АРВ- протитуберкульозних препаратів за державні кошти, передає Укрінформ.
Фахівці зазначають: ці медикаменти токсичні і потребують чіткого дозування та високої якості. Мінімальні помилки в їх виробництві можуть спричинити тяжкі ускладнення і побічні ефекти. Дмитро Шерембей сподівається на розуміння МОЗ й на те, що профільне відомство обстоюватиме інтереси хворих, а не фармацевтичних компаній.
В Україні проживає понад 600 тис. осіб з діагнозом туберкульоз і ВІЛ-інфекція. З 333 препаратів, які є для лікування таких хворих, лише 77 мають перекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Як повідомив представник Бюро ВООЗ в Україні Богдана Щербак-Верлань, в 2001 році процедуру перекваліфікації відповідно до міжнародних стандартів якості проходили лише препарати для лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та малярії. В 2006-му в програму включено ліки для охорони репродуктивного здоров’я.