Днями під час круглого столу народні депутати, представники уряду та вчені обговорювали проблеми молодої науки України.

Зокрема, голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич наголосила: «Підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом надзвичайно актуалізує питання науки. Ми повинні входити до ЄС як конкурентоспроможна країна, якою нас може зробити тільки продукція нових знань і технологій».
Вона підкреслила, що має бути чітко визначена державна політика стосовно пріоритетності розвитку науки, оскільки сьогодні фундаментальною проблемою є те, як залишити молодих учених в Україні. «Необхідно, щоб науковці могли задовольнити свої амбіції. На превеликий жаль, навіть той рівень обладнання, який сьогодні маємо у багатьох сферах, не дозволяє їм це зробити і вони виїжджають за кордон», — зазначила голова профільного комітету.
Також актуальним є питання соціальної захищеності молодих науковців і кредитних програм для житла. «Ми не можемо його вирішити тільки законодавством про науку, але навіть у цьому законопроекті пишемо окремі пункти про кредитування житла молодим вченим», — сказала Лілія Гриневич.
Крім того, важливими, за її словами, є перспектива кар’єрного росту і долучення нашої молоді до європейських та світових наукових процесів. Тому в коаліційній угоді буде пункт про входження до європейського дослідницького простору, зокрема, до рамкової програми ЄС з науково-технологічного та інноваційного розвитку «Горизонт-2020».
«Грунтовні, виважені пропозиції, котрі лунали під час круглого столу, спонукають до створення дорадчого органу при парламентському комітеті. До його складу мають увійти молоді науковці. Тому хотіла б запросити молодь, яка сьогодні демонструє надзвичайно прогресивний погляд з приводу організації науки в Україні, більш тісно долучитись до законодавчих ініціатив», — сказала Лілія Гриневич.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.