Під час учорашнього засідання Кабінет Міністрів на прохання прем’єра Арсенія Яценюка заслухав інформацію міністра оборони Степана Полторака про обстановку в зоні антитерористичної операції та забезпечення армії, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів про безпеку стратегічних об’єктів країни, а міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан прокоментував ситуацію, яка склалася із закупівлею вугілля.

За словами міністра оборони Степана Полторака, ситуація в зоні АТО складна, але стабільна. «Ми знаємо про нарощування сил з боку терористичних угруповань, а також з боку Російської Федерації, тому головним нашим завданням є підготовка до ведення бойових дій», — сказав він та нагадав, що за останній час уряд схвалив більш як десяток постанов, які дали змогу Міністерству оборони швидко приймати рішення щодо підготовки до зими. За його словами, для практично всього особового складу, який перебуває в зоні АТО, вже відправлено теплі куртки, а також ведеться робота із забезпечення теплими штанами та взуттям.

Крім того, Міноборони вже придбано 60 пересувних пунктів обігріву.

Говорячи про забезпечення армії озброєнням та технікою, С. Полторак повідомив, що останнім часом було підписано контрактів на мільярд гривень. «Проблеми, які маємо під час постачання техніки та озброєння, розв’язуються оперативно, а виділені кошти використовуються за призначенням», — запевнив міністр.

Водночас глава уряду звернувся до міністра оборони з проханням провести перевірку забезпечення армії теплим одягом. «Постійні перевірки, комісії і спілкування безпосередньо з солдатами, які перебувають у зоні антитерористичної операції, чи забезпечили їх і як забезпечили. Тих, хто не хоче працювати на країну, — гнати в шию», — підкреслив 

А. Яценюк та додав, що після того, як міністерство очолив Полторак, значно покращилася його робота.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що підрозділи Нацгвардії та найближчим часом отримають нові види озброєння. «Це передусім бінарні заряди для гранатометів, які, думаю, дадуть гарну, чітку відповідь на спроби бойовиків залякати нас бронетанковою міццю, та нові снайперські комплекси 12,7 калібру, які теж дуже добре працюють по бронетехніці і теж, я думаю, знайдуть своє застосування», — сказав А. Аваков.

За його словами, нині також відбувається перегрупування зведених загонів міліції та батальйонів спецпризначення МВС, щоб вони забезпечили першу та другу лінії протидії в зоні АТО, а також для боротьби проти диверсійних груп бойовиків.

Також під посилений режим охорони взято об’єкти особливого значення, зокрема, газопроводи, водогони та об’єкти енергетики, що продиктовано нарощуванням диверсійної діяльності. У зв’язку з цим прем’єр повідомив, що уряд затвердить постанову про додатковий перелік об’єктів, які підлягають обов’язковій охороні.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, коментуючи ситуацію, що склалася із забезпеченням вугіллям, зазначив, що останні перевірки поставок вугілля з Південно-Африканської Республіки відлякали його потенційних постачальників та заганяють Україну в залежність від Росії або від терористичних «ДНР» та «ЛНР». За його словами, нині на складах накопичено близько 1,7 мільйона тонн вугілля, чого не вистачає для нормального проходження зими та що саме завдяки поставкам з ПАР вдалося дещо стабілізувати ситуацію. «Недержавній компанії «Центренерго» вдалося накопичити за цей місяць 146 тисяч тонн вугілля. Додатковий обсяг, який ми отримали в цьому місяці, — це 87 тисяч тонн вугілля», — сказав міністр та запевнив, що пропозиція компанії з ПАР була найбільш оптимальною. «Ціна повністю відповідає ринковій. Вона формувалася, виходячи з ціни на вугілля в порту Річардс-Бей Південно-Африканської Республіки. Прозорими є на сьогодні всі документи, які нам надала компанія щодо ціни на перевезення, перевалку й транспортування вугілля до електростанцій», — наголосив Ю. Продан та зазначив, що через ситуацію з перевірками компанія, яка постачала вугілля з ПАР, заявила, що більше не буде цього робити, а інші компанії досить насторожено ставляться до українських пропозицій.

Тому нині складається ситуація, що або ми купуємо дефіцитне вугілля дефіцитних марок в Росії, або будемо вимушені купувати його з територій, які контролюються російсько-терористичними військами.

Ураховуючи це, прем’єр звернувся до Служби безпеки з проханням невідкладно розібратися, хто стоїть за переділом вугільного ринку, оскільки це питання національної безпеки держави. Він також доручив міністру енергетики та вугільної промисловості терміново продовжувати переговори щодо постачання вугілля до України та зробити все можливе для забезпечення країни чорним золотом. 

Говорячи про чергове обговорення на міжнародному рівні українського питання, глава уряду зазначив, що Україна виконує мінські домовленості, а Росія та терористи — ні. 

Він зауважив, що в міжнародній політиці часто оперують таким визначенням, як «червона лінія». «Завжди кажуть: якщо перейдуть «червону лінію», то ми приймемо додаткові рішення, ми розглянемо додаткові санкції, посилимо тиск. Хотів би звернутися, щоб світ не страждав геополітичним дальтонізмом: вже перейдено не десятки, а сотні «червоних ліній». Тисячі загиблих через російську військову агресію», — наголосив А. Яценюк.

Саме тому Україна сподівається «на спільну єдину позицію і на реальну допомогу і підтримку, в тому числі в питаннях фінансових, питаннях макроекономічної політики».

Члени уряду також вирішили перерахувати свою місячну зарплату сім’ї режисера Олега Сенцова.

А. Яценюк повідомивши, що 11 листопада відбулася прем’єра номінованого на «Оскар» фільму «Поводир», присвячений українському режисеру Олегу Сенцову, якого за політичнми мотивами заарештували та утримують російські спецслужби.

Крім того, він зазначив, що уряд прийме рішення про виділення сім’ї Олега Сенцова щомісячної грошової допомоги та доручив Міністерству юстиції разом із Міністерством соціальної політики також підготувати проекти рішень про допомогу сім’ї Надії Савченко та родинам інших заарештованих російським режимом політв’язнів.

А звертаючись до міністра закордонних справ Павла Клімкіна, глава уряду назвав звільнення політв’язнів пріоритетним завданням. 

ДОВІДКОВО

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про перенесення робочих днів у 2015 році. «З метою створення сприятливих умов для святкування 1 січня — Нового року та 7 січня — Різдва Христового, а також раціонального використання робочого часу керівникам підприємств, установ і організацій рекомендовано перенести для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень, робочі дні з: п’ятниці 2 січня — на суботу 17 січня; четверга 8 січня — на суботу 31 січня; п’ятниці 9 січня — на суботу 14 лютого», — йдеться у розпорядженні.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан, в.о. міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій Пятницький, міністр фінансів України Олександр Шлапак (зліва направо).

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.