«У нас хочуть забрати дитячу поліклініку №1», — такі оголошення ініціативна група батьків маленьких пацієнтів розвісила у Святошинському районі столиці. За цим закладом фактично обслуговують 37 тисяч дітей з Академмістечка, Святошино, Нивок, Біличів та Новобіличів. 

Обурені батьки минулого тижня прийшли до поліклініки, щоб висловити протест щодо її закриття.

— Нас хотять розподілити по «дорослих» поліклініках, абсолютно не підготувавши їх до прийому дітей, — обурюється учасниця акції Оксана, мати шестирічного хлопчика і трирічної дівчинки. — Там немає ані пеленальних столиків, ані спеціально обладнаних лабораторій. До того ж діти різного віку будуть змушені сидіти у величезних чергах разом з хворими дорослими. Натомість в кожній дитячій поліклініці завжди були визначені окремі дні для прийому немовлят.

— Дитині до року потрібно проходити профілактичний огляд щомісяця і зробити пару десятків щеплень. З малечею страшно і в дитячу поліклініку піти, раптом підхопить якийсь вірус. Навіть самі педіатри радять зайвий раз туди не заходити. Що вже казати про дорослу, адже в дорослих взагалі не прийнято викликати терапевта додому! — каже інша учасниця акції, тримаючи маленьку донечку на руках. — У тексті закону ця реформа так і називається: «пілотний проект». Тобто ставлять експерименти на найслабших — на дітях. При цьому ніхто не питає думки ані батьків, ані лікарів.

Аби скоротити час очікування під кабінетом, батькам обіцяють приймати двох дітей одночасно, — і дарма, що це суперечить усім можливим гігієнічним нормам. Наступним кроком планують дільничних перекваліфікувати у «сімейних лікарів» протягом трьох-шести місяців.

— Чому мене ніхто не запитує, чи хочу я стати сімейним лікарем? Тепер я повинен бути трошки офтальмологом, хірургом, гінекологом. Вчився на педіатра, вже сім років працюю за цією спеціальністю, — говорить медик поліклініки №1. — Неможливо за три місяці з педіатра зробити майстра на всі руки. Але є наказ, і вибору у нас немає, якщо не хочемо втратити роботу.

Суть нововведень, що називають реформою галузі, — в тому, що в медичних закладах сімейного типу проводитимуть лише первинну діагностику. До всіх вузьких спеціалістів — ортопеда, хірурга, окуліста тощо — потрібно отримувати направлення. Найгірше те, що в країні наразі практично немає «сімейних» лікарів: педіатри або терапевти проходять лише «курси», і це в кращому випадку. Більшість батьків просто ставлять перед фактом: тепер ваш дільничний терапевт з дорослої поліклініки лікуватиме і ваше немовля.

Самі люди у білих халатах неохоче дають коментарі, побоюючись скорочення. Тим часом батьки у відчаї. Вони вважають, що така реформа покликана приховати перехід до платної медицини. Запровадження сімейних лікарів вважається пілотним проектом.  Сама по собі ідея непогана, але її виконання...

Проте складається враження, що всі ноу-хау у медицині проводяться не заради пацієнтів та без урахування інтересів лікарів, а задля економії бюджетних коштів.

P. S. Тим часом у Головному управлінні охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації спростовують інформацію про закриття з 1 червня дитячої поліклініки №1 Святошинського району, повідомляє УНІАН.

А коли верстався номер, батьки з ініціативної групи повідомили «Голос України», що отримали листи від МОЗ та Святошинської райдержадміністрації Києва, де чиновники повідомляють, що цю дитячу поліклініку не закриватимуть.

Проте небайдужі батьки, які відстояли для власних малюків цей профільний дитячий медичний заклад у своєму районі, й надалі стежитимуть за реформаторськими ініціативами Міністерства охорони здоров’я та вимагатимуть пояснень від його керівництва.