У системі охорони здоров’я України проходитиме переорієнтація на профілактику захворювань. Про це віце-прем’єр-міністр України — міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова заявила, виступаючи на 65-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві, повідомляє прес-служба МОЗ. Вона відзначила, що левова частина передчасної смертності в нашій країні пов’язана з недугами серцево-судинної системи, онкологією та травмами.
Головний лікар України згадала, що у своєму спічі на засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань і боротьби з ними наш Президент Віктор Янукович оголосив напрямки широкомасштабних реформ у сфері вітчизняної охорони здоров’я України, основний акцент в яких робиться на модернізації системи первинної медико-санітарної допомоги та профілактиці неінфекційних захворювань. За словами міністра, у результаті цих дій поліпшиться доступність населення до медичних послуг і підвищиться рівень профілактики та раннього виявлення неінфекційних хвороб.
Нагадаємо, раніше віце-прем’єр оголосила: медреформа почалася вже по всій Україні, а не тільки у пілотних регіонах. Мовляв, «лікарі самі відчувають необхідність перетворень» та й пацієнти їх підтримують. Ініціатори реформ сподіваються на підтримку суспільства.
На жаль, реально такої підтримки вони поки що не мають. У пілотних регіонах, де проходить апробація управлінського ноу-хау в сфері медицини (а це Київ, Вінницька, Дніпропетровська та Донецька області), люди протестують проти оптимізації медзакладів. МОЗ же продовжує свою реформу, не помічаючи невдоволення тих, заради кого її проводить.