Днями у Чернігові хворі на ниркову недостатність вимагали від облдержадміністрації вирішити проблему з фінансуванням Центру гемодіалізу провідної світової компанії «Фрезеніус Медикал Кер».
Центр відкрито 2010 року. Він здатен обслуговувати майже 250 пацієнтів з хронічною хворобою нирок V стадії, що практично більше удвічі, ніж є хворих в області. Однак уже другий рік приватний медичний заклад фінансує процедуру очищення крові за власний кошт. Це при тому, що держава виділяє майже по 100 тисяч гривень у рік на лікування гемодіалізника. Один сеанс очищення коштує 900-960 гривень. А його хворому на ниркову недостатність для нормального життя необхідно проводити через день.
У травні пацієнти чернігівського «Фрезеніус» отримали листи-попередження про відмову з 1 червня надавати послуги з гемодіалізу. Адже німецькі інвестори, будуючи медичний заклад, розраховували на бюджетне фінансування дорогого лікування хворих. Наслідок протестної акції — підписання меморандуму між Чернігівською облдержадміністрацією та ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна». Отже, німецька клініка продовжить свою роботу у Чернігові.
— Справа в тому, що усіма нормативними актами, які діють нині на території України, заборонено використовувати державні кошти для оплати послуг приватного підприємства у разі наявності аналогічних структур державної або комунальної власності. А в області гемодіаліз здійснюють і в Чернігівській обласній лікарні, і в двох її центрах — у Ніжині та Прилуках. Ми враховуємо той момент, що пацієнти «Фразеніуса» задоволені якісним наданням цієї послуги. Тому й йдемо їм назустріч. Однак рішення про таке бюджетне фінансування приймається не на рівні області, а на рівні держави, — коментує ситуацію голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.
Чернігів.
На знімку: процедура очищення крові в медичному центрі «Фрезеніус».
Фото автора.