У Кам’янці-Подільському натрапили на підземний хід середини XVІІІ століття

Може, він так і залишився б таємницею, якби не товариство шанувальників фортифікації Ігоря Данілова, яке орендує пам’ятку старовини «Руську браму», що була колись південними воротами середньовічного Кам’янця. Тут тепер, можна сказати, є свій бойовий гарнізон, що називається «Подільською хоругвою».

Готуючись до фестивалю «PORTA TEMPORІS» («Брама часу»), який через заливні дощі було перенесено з квітня на травень, територію «Руської» продовжили впорядковувати. Розчищаючи та прибираючи двір, члени «Подільської хоругви» натрапили на лаз у... минуле. Куди доведе цей тунель, невідомо, його ще розкопують. До слова, на схемі цих міських воріт періоду XVІІІ століття він був позначений. Із новим орендарем брама ожила, тут постійно проводять заходи, що приваблюють туристів та мешканців міста. Ідеться навіть про міжнародний фестиваль за участі Литви та Білорусі на постійній основі. Дирекція Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» позитивно відгукується про господаря брами, добре було б, кажуть охоронці старовини, щоб більше пам’яток потрапляло в такі надійні руки приватних орендарів, які можуть вкласти в їхнє відродження кошти. Держава роками не здатна віднайти ресурси, щоб відновити найголовніше. Місцеві громадські організації «Кам’янець-Подільське військово-історичне товариство шанувальників фортифікації» та «Фестивальна агенція «Ратуша» за сприяння органів місцевого само-врядування, міжнародних програм, спонсорських коштів взялися за збереження та відбудову історичної пам’ятки «Руська брама», яка розташована в каньйоні річки Смотрич. Її будівництво та модернізація датуються XV—XVІІІ століттями. Унікальна гідротехнічна споруда завдяки небайдужим громадянам міста стала епіцентром подій не лише регіонального, а й міжнародного масштабу. До слова, згаданий фестиваль має відбутися під патронатом міського голови Кам’янця та мера Вільнюса.

А підземний хід, на радість фортифікаторам, може стати новою атракцією для гостей брами. Такими родзинками має бути ще й водоспад, русло якого викладуть із каміння. Розробляється проект встановлення водяного колеса. А в частокіл, що виконуватиме роль бойового входу до брами, тільки-но забили останнього цвяха. Звідси воїни справжньою зливою стріл зупинять будь-якого противника.

Тут очікують учасників—членів клубів історичної реконструкції «Посланці Середньовіччя» з Литви, «Шарухань» із Харкова, клуб живої історії «Гент» із Рівного, білоруських та львівських реконструкторів. Загалом їх має бути від 90 до 120 осіб, і це, як каже керівник реконструкції «Брама часу» Лев Сорочук, оптимальна кількість для території, що її займає пам’ятка. Плюс музичні колективи, котрі майстерно виконують середньовічні мелодії.

Узагалі такі фестивалі «влітають у копієчку»: 50 тисяч гривень піде на гонорари митцям, які виступатимуть, ще 30 — на витрати реконструкторів. Організатори зізналися, що реалізували вже понад три сотні квитків, хоч вони й не вельми дешеві. Абонемент на три дні фестивалю коштує 200 гривень, квитки на один день — від 50 до 100.

Кам’янець-Подільський.

 

 
 

 

 

Фото надано «Фестивальною агенцією «Ратуша».