В Одеському національному медичному університеті впроваджують передові симуляційні технології навчання медичних фахівців. Це стало можливим завдяки відкриттю на початку 2014 року навчально-інноваційного центру практичної підготовки лікаря. Сьогодні заклад працює практично на повну потужність.

Під час презентації проекту керівник центру, завідувач кафедри симуляційної медицини ОНМУ Володимир Артеменко зазначив, що аналогів такій установі немає не лише в Україні, а й у багатьох країнах. Роботи й манекени вартістю 2 мільйони доларів, закуплені в рамках міжнародних грантових програм, дихають, розмовляють, реагують на дії лікарів, як живі люди. Сьогодні на устаткуванні 1—7 рівнів реалістичності можуть вчитися і студенти, і професори. У центрі проводять курси для фахівців загальної практики — сімейної медицини, лікарів швидкої допомоги, неонатологів-реаніматологів.

«Сучасне обладнання вимагає спеціальної підготовки лікаря, але частіше медик не дотягує в практичних навичках. Це неправильно, адже в його руках — людське життя. Медик повинен навчитися правильно реагувати в різних ситуаціях ще до роботи з реальним пацієнтом», — підкреслив Володимир Артеменко.

Центр складається із шести залів, де на моделях від немовляти до дорослої людини з різними патологіями відпрацьовуються навички хірургічного втручання, лапароскопічних операцій, проведення УЗД, офтальмологічних операцій, прийняття пологів, надання медичної допомоги постраждалим у польових умовах.

«В навчально-інноваційному центрі фахівець опановує всі види маніпуляцій. Роботи одразу оцінюють правильність виконання дій, тому після завершення курсу навчання медик цілком готовий до лікування реального пацієнта в будь-яких умовах і в разі рідкісних патологій. Сьогодні ми працюємо не гірше, ніж кращі симуляційні центри світу», — підкреслив ректор ОНМУ, віце-президент НАМН України Валерій Запорожан.

Вл. інф.

Одеса.