У кримському сафарі-парку «Тайган», що в Білогірському районі, левів, тигрів, ведмедів та інших хижаків посадили на курячу дієту через те, що Росія не пропускає на півострів яловичину українського виробництва.

Понад півсотні хижаків, які перебувають у «Тайгані», тільки за день мають з’їдати кількасот кілограмів яловичини й конини. Із забороною Россільгоспнаглядом ввезення до Криму української м’ясної продукції леви й тигри засумували.

— Ми їх зараз переводимо на так звану курячу дієту, але цього, звичайно, недостатньо, вони звикли до нормального м’яса, — сказав журналістам власник сафарі-парку Олег Зубков (на знімку). За його словами, це пов’язано з тим, що завозити м’ясо з материкової території РФ занадто дорого. Йдеться навіть про можливе скорочення унікальної колекції левів.

— Годуємо всім, що є. Можливо, доведеться скорочувати кількість левів, однак рішення про це поки що не ухвалено, — зазначив О. Зубков. —Приміром, два найбільших супермаркети Криму за домовленістю передають сафарі-парку списане м’ясо, однак і цього не вистачає.

Власник звіринця у липні цього року розповідав, що після березневих подій у Криму кількість відвідувачів з материкової України істотно знизилася, відтак знизилися й доходи. Якщо щороку зоопарк «Казка» у Ялті й сафарі-парк «Тайган» у Білогірському районі, власником і засновником яких є О. Зубков, приймали в середньому до 300 тисяч відвідувачів на рік, то більше третини відвідувачів становили саме українські туристи. Нині ж ялтинська «Казка» фактично не вийшла на прибуток, схожа ситуація і з сафарі-парком. Не врятувало навіть підвищення ціни для відвідувачів з 100 до 200 гривень (у перерахунку з російських рублів).

О. Зубков скаржиться на те, що його найближчим планам щодо створення парку амурських тигрів і ведмедів у Криму здійснитися, мабуть, не судилося. Адже саме тут перебуває унікальна й найбільша в СНД колекція амурських тигрів, яка налічує понад двадцять тварин. Приміром, в Уссурійському краї, на батьківщині цих хижаків, їх залишилося не більше ста й майже сто — у зоопарках усього світу.

Крим.

Фото автора.

 

P.S. Доки матеріал готували до друку, Россільгоспнагляд зняв заборону на ввезення продуктів з материкової України до Криму у зв’язку з нестабільністю поставок через поромну переправу, а також щоб уникнути дефіциту продовольства в автономії. Про це повідомив заступник керівника управління Россільгоспнагляду по Криму й Севастополю Юрій Єпанов. Як це вплине на раціон хижаків кримського сафарі-парку, покаже час.