У школярів та студентів почалися іспити, у випускників — Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та Державна підсумкова атестація (ДПА). Одні зубрять конспекти, другі пишуть чималенько шпаргалок. «Голос України» запитав у спеціаліста: «Чим загрожує студентам використання «шпор» на іспиті?»

 

Олександр Пацессор, юрист:

— У чинному законодавстві про освіту немає визначення поняття «шпаргалка», це суто шкільний/студентський сленг. Проте в законі обумовлено заборону користуватися допоміжними джерелами при складанні іспитів із певних навчальних дисциплін. Тому використовувати «підказку» чи ні, залежить лише від моральних принципів учня. Так само і відповідальність за використання шпаргалок залежить від внутрішнього переконання викладача, який може знизити оцінку, поставити додаткові запитання чи взагалі забрати роботу й вигнати учня або студента.

Якщо ви погоріли на ДПА. Встановленої відповідальності за користування шпаргалками немає, проте на ДПА заборонено брати допоміжні джерела. Крім того, «шпора» суперечить меті проведення атестації, тобто визначенню рівня отриманих знань. На практиці за використання допоміжних джерел учня позбавляють права продовжувати роботу, і на вимогу державної атестаційної комісії він повинен залишити аудиторію.

На ЗНО відповідальність за використання шпаргалок на ЗНО обумовлена Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 1254 від 03.11.2011 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти». Під час ЗНО не можна проносити до пункту тестування предмети, що зчитують, зберігають та відтворюють інформацію. Тобто якщо ви просто принесете шпаргалку в будь-якому вигляді (паперова, електронна, навушники) і її помітять, вас позбавлять права на продовження роботи над тестом. Буде прикро, коли, навіть не скориставшись підказками, ви не зможете здати роботу. Тому не варто ризикувати. Так само не можна брати «поради» в інших абітурієнтів. Пам’ятайте: за вами стежить комісія. Результати ЗНО абітурієнта можуть бути анульовані рішенням Українського центру оцінювання якості освіти, в тому числі — за пропозиціями регламентних комісій регіональних центрів оцінювання якості освіти. Та цей наказ регулює проведення ЗНО і не поширюється на інші форми контролю знань учнів.

Попалися після здавання роботи. Ваша оцінка в цьому разі залежить від рішення екзаменатора. Він може і знизити її, і закрити очі на побачене — не змінювати бали. Це стосується звичайних іспитів. Що ж до вступних і випускних — вимоги до чесності суворіші. Там це може призвести до анулювання результатів, навіть попри те, що шпаргалку виявили після написання роботи, і факт використання не доведений.

Спілкувалася Аліна КУЧЕРЕНКО.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.