У Чернівцях п’ятий рік поспіль відзначали День вишиванки. Ошатна територія центрального корпусу Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича розквітла старовинними та сучасними візерунками. Адже колись саме тутешні студенти висловили таку ідею, традиція закріпилася і переросла у загальноміське дійство. Свідченням цього є запис у Книзі рекордів України — торік Чернівці відзначили як місто, де одночасно зібралась найбільша кількість людей, вбраних у вишивані сорочки. Та й цього року було не менше. Після відкриття свята люди, одягнені у національні обереги, розійшлися вулицями і площами обласного центру. До речі, двох однакових вишитих дивотворів годі й шукати, бо кожен район Буковини має свої вишивані традиції: десь превалюють рослинні орнаменти, десь геометричні, а десь майстрині оздоблюють полотно винятково бісером. Фахівці, поглянувши на сорочку, можуть визначити, де саме вона народилася. Одним із таких знавців є відомий буковинський митець і колекціонер Микола Шкрібляк. Протягом багатьох років він збирає автентичні буковинські вишиванки, милуватися якими чернівчани та гості міста могли на виставці у ратуші. А ще організатори Дня вишиванки, відвідавши породіль у пологовому будинку, подарували сорочечки наймолодшим буковинцям — хлопчику та дівчинці, які народилися напередодні. Саме так, на їхню думку, і здійснюється зв’язок поколінь. Очільник області Михайло Папієв висловив намір ініціювати проведення вишиваного свята на всеукраїнському рівні.
Онкологи розробили новий метод діагностики раку
Розробкою нових технологій діагностики та ефективного лікування раку з допомогою методів лазерної поляриметрії активно займаються науковці кафедри онкології та радіології Буковинського державного медичного університету. Нині тривають дослідження, які не мають аналогів у європейській медицині. Медики збираються розробити та впровадити нові автоматизовані лазерні технології діагностики та контролю ефективності лікування передраку та раку найпоширеніших локалізацій на основі проведення лазерно-поляриметричних досліджень біологічних тканин. Уперше в медичній практиці буковинські автори використали метод лазерної поляриметрії для дослідження гістопрепаратів шлунка при передраковій патології та раку.
Результати цієї науково-дослідної роботи оприлюднені у вигляді монографії, надруковано три статті в одному з фахових американських наукових журналів, отримано чотири патенти на винахід, подано дві заявки на винахід. Отримані результати обговорювали на міжнародній конференції з лазерної оптики та на з’їзді онкологів України.
Зберегти націю — престижно
Ця теза — не просто гарні слова, так вважають чимало буковинців, і це позитивно відображається на демографічних показниках. Наразі в області є 9300 багатодітних сімей, в яких виховується 31 тисяча дітей. А торік Буковина вперше вийшла з невтішного списку вимираючих регіонів України. Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв з нагоди Дня матері вручив почесні грамоти обласної державної адміністрації, подарунки та квіти матерям-героїням, які приїхали на урочистості з усіх куточків області. Місія влади — підтримка сім’ї та збереження нації. І ця підтримка має бути реальною. Протягом 2008—2009 років у Чернівецькій області 6 952 жінки отримали статус матері-героїні, але не отримали посвідчень, а отже — не мали матеріальної допомоги, яка становить 10 прожиткових мінімумів, а це дев’ять тисяч гривень. Обласна влада це питання вирішила, і 6,5 тисячі буковинок, які мають статус матерів-героїнь, отримали ці кошти.