Галичанку Фрузину Андрушко доля 70 років тому закинула в Ельзас
Перед Другою світовою війною у великій родині Антона та Пелагії Андрушко в селі Вербівка Самбірського повіту (нині Львівська область) зростало шестеро дітей. П’ять дочок — Ганна, Марія, Катерина, Фрузина, Софія — та син Іван.
Над ставком стояла простора сільська хата, біля неї вишневий садок. Село тоді звали В’яцковичами — від прізвища польського пана, чий маєток був неподалік.
Діти ходили до початкової школи, де українців навчали тільки польською мовою. Батьки обробляли кілька моргів поля. Мали пару коней, кілька корів. Родина роботяща. Жили, як усі тоді, з натурального господарства. Частину збіжжя продавали, решта — на прожиття.
Спокій невеличкого галицького села в 1941 році порушила війна. До кордону з Польщею якихось 20 кілометрів. Вже наступного дня селом вихором промчали німецькі бронемашини.
Вербівка, 1942 рік
На городі в Антона Андрушка стояв німецький підрозділ. Дід ходив садком і не приховував невдоволення: сволота, всю землю затолочать.
Солдати приходили до хати і просили то відра, то ще чогось. На городі диміла польова кухня. Після обіду кухар приніс відро німецької зупи, до якої ніхто й не доторкнувся. Дід виніс до хліва і вилив свиням.
Село жило як за Польщі. Здавали контингент — так називали податок, який на селян наклали окупаційні власті. Але цього виявилося замало. З повіту прийшла рознарядка — з кожної родини мають відправити до Німеччини по одному молодому челядникові. Гранатирі — так по вуличному називали Андрушків, бо прадід служив в австрійському війську чи то при «гранатах», чи в гренадерах, довго не радились. Бойова Фрузина несподівано все вирішала сама: ви залишайтеся вдома, а я поїду.
Плакали — прощалися як назавжди. Фрузина найбільше зійшлася з наймолодшою Софією, яка була кравчинею і всіх обшивала. Останню ніч обидві проплакали на ліжку, не зімкнувши очей.
Вранці дід Антон зібрав для дочки дерев’яний чемодан. Поклали пожитки і на підводах повезли остарбайтерів до Самбора, а далі ешелоном зі Львова — до Німеччини.
22-річна Фрузина вперше побачила Львів — дивилася з вікна товарняка на великі будинки і не вірила, що колись побачить рідні краї.
Першого листа з Німеччини читали всім селом. Дівчина працювала на заводі. Було важко, але сільська дитина змалку звикає до праці. Згодом Фрузина писала, що працює у бауера на фермі. Якось корова проковтнула великий буряк і подавилася. Німець бігав навколо і не знав, що робити. Чекав на ветеринара. А дівчина не розгубилась. Засукала рукав, засунула руку в гортань корови і витягнула буряка. З того дня Фрузина стала своєю у родині німецького фермера. Допрацювала до кінця війни. Потрапила під французьку зону окупації й опинилися на території Франції.
А у Вербівці після від’їзду Фрузини почалися нові неприємності. У Німеччину хотіли забрати ще й Софію. Прислали повістку, але старий Гранатир затявся: не відпущу. Молодшу дочку він любив чи не найбільше. На третій день за Софією приїхали жандарми. Повезли до Самбора і кинули в камеру.
Дід поклав на віз кілька сувоїв лляного домотканого полотна, бутель самогону і добрячий шмат сала. Поїхав до Самбора визволяти дочку. Увечері Софія вдома весело щебетала з рідними сестрами. Дід за хабар викупив її в німців.
Пізніше Софія своїм дітям показувала приміщення військового госпіталю в Самборі, де в роки війни була жандармерія. Там вона пережила три нелегкі ночі.
Вербівка, 1992 рік
Француженку мадам Фрузину Котік у Львові на залізничному вокзалі зустрічали діти Софії. З підніжки поїзда Прага—Москва зістрибнула чорнява жінка, зовсім не схожа на 70-річну бабцю Фрузьку. Гостю впізнали одразу. Сестри — схожі, як дві краплі води. З Фрузиною побачити Україну приїхав син Роман та внук Ерве.
Через 50 літ Фрузина знову стояла на пероні, з якого в 1942 році її везли до Німеччини. Мовчки їхала незнайомими вулицями, а коли опинилася на Високому замку, вигукнула: «Львів такий гарний, як Париж».
У Вербівці Софія з Фрузиною не могли наговоритися. Діти поїхали з гостями у Карпати, а сестри три дні говорили про пережите. Перша любов молодшої Софії виявилася нещасливою. Коханий загинув у бою з енкаведистами — підірвав себе гранатою. Коли в незалежній Україні перепоховали останки загиблих вояків, жінка не ходила туди. У неї ж своя сім’я, діти, чого ворушити минуле.
Від першої любові залишився найстарший син — Володимир Андрушко. Під час служби в армії вступив до військового училища, але кар’єри не зробив, бо минуле супроводжувало сина повсюди. Софія зі своїм чоловіком Іваном збудували хату біля Гранатирової — одразу через дорогу. Багато років ще брала воду з татової криниці.
Софія має п’ятеро дітей — дві дочки, три сини, десяток внуків. Баба Пелагія померла 1957 року. Перед Різдвом понесла до церкви й похрестила внука, а через кілька днів її не стало.
Софія Андрушко, або як її по вуличному назвали, Зоська Гранатирова, була найкращою кравчинею Вербівки. Всі сільські дівчата бігли до неї шити весільні сукні. У хаті досі є стара німецька швейна машина, яку дід Антон купив за кілька сувоїв лляного полотна перед Другою світовою війною. У колгоспі в 1950-60-х роках платили копійки. З допомогою швейної машини Софія з чоловіком утримували велику сім’ю — сім душ. За шиття теж платили копійки. За сукню — три карбованці, за спідницю — півтора. Тримали ще дві корови, але після указу Хрущова відігнали Лиску до колгоспу.
Четверо сестер та брат все життя прожили у Вербівці. Працювали у колгоспі. Діти вивчились і роз’їхались по світу. Всі Андрушки в школі вчились дуже добре і без блату вступали в інститути та університети.
Сестри пішли по селу провідати велику родину. Зайшли на кладовище біля церкви, де спочивають батьки.
У Фрузини теж п’ятеро дітей — усі хлопці. Все життя присвятила сім’ї та вихованню дітей. На той час обидві сестри були вдовами. Чоловік Фрузини родом з Польщі. Дмитро Котік все життя був шахтарем в Ельзасі.
Знову сестри прощались як назавжди, розуміли, що вже ніколи не побачаться. Ховали сльози від дітей, потім знову згадували безсонними ночами те, що випало пережити.
Форбах, Ельзас, Франція, 2009 рік
У Страсбурзі ми домовились зустрітись зі старшим сином Фрузини Котік на площі біля кафедрального собору. Роман — викапана мама. Високий, підтягнутий, йде назустріч і усміхається. Запрошує в гості до старшої дочки, що живе неподалік собору. Анклер — психотерапевт, а молодша Маріон вчиться в університеті на правничому факультеті — вона дуже схожа на українку. Син Ерве живе у Парижі.
Роман запрошує в гості у Форбах, де на кордоні з Німеччиною 60 років живе велика родина Фрузини Андрушко.
Зі Страсбурга до Форбаха — близько 80 кілометрів, як зі Львова до Вербівки. Їдемо дорогами Ельзасу. Колись це був шахтарський край, а нині депресивна зона. Десятки шахт закрили, а неподалік збудували автомобільний завод, що випускає популярні у Франції малолітражки «Смарт».
У Форбаху спиняємось біля двоповерхового будинку. На першому поверсі п’ятикімнатне житло, де Фрузина Котік ростила п’ятеро синів. Знайомимось з Владиком та Жомарі.
Пригощаємось кавою, а мадам Фрузина ні на хвилину не змовкає. Співаємо українських пісень. Розпитує про Україну, про Вербівку. У кімнатах висять вишивки — це її робота. Показує своє невелике господарство.
Наступного дня Роман нас повіз на екскурсію в музей шахти. Це все, що залишилось від великого шахтарського краю. Показав бараки, де колись жили шахтарі — італійці, поляки, росіяни, українці, африканці. У музеї намагалися відтворити атмосферу тих років. Так, ніби справді опускаєшся на 1200 метрів — шум, гам і запах вугілля. І стільки пилюки, що не всі могли витримати зміну. Після виходу на пенсію шахтарі довго не жили.
Роман вибрав іншу професію — після закінчення економічного факультету університету працює у школі. Дружина Мартін викладає біологію.
Їдемо на ночівлю до вчительської сім’ї Котіків. Дім у тихому закутку Форбаха вони збудували з десяток років тому. Ціни на житло невисокі, бо регіон депресивний.
Роман везе нас до своєї французької тещі мадам Мадлен — а та не може нахвалитися зятем, що тільки попросить, все зробить. Наступного дня у Фрузини Котік зібралася вся велика родина. Приїхали сини з невістками та внуками, з якими спілкуємось то німецькою, то англійською.
Ми так і не насмілилися запитати Фрузину Котік: «А як би склалася ваша доля, якщо б залишилися в Україні?»
Фрузина Котік скаржиться, що важко придбати українські книжки.
Священик греко-католицький рідко, але приїжджає у Форбах — громада українська невелика. Проводжає нас до дороги, а потім ще довго махає на прощання рукою.
Тітка за кордоном? Неблагонадійний!
Весною Фрузина Котік святкувала 90-ліття. Живе спокійним життям французької пенсіонерки. Як усім остарбайтерам, німецький уряд виплатив їй матеріальну допомогу за підневільну працю. Нині бабуся переживає, лиш би діти мали роботу.
Четверо сестер і брат Фрузини поховані на кладовищі у Вербівці. Вони не дожили до 90 літ. П’ята сестра має шанси стати довгожителькою великої родини Андрушків.
Під вікнами у Фрузини Котік ростуть квіти. На клумбі кілька грудок землі, яку галичанка привезла з батьківського городу у Вербівці.
Всі п’ятеро сестер і брат виховали по троє-п’ятеро дітей, серед яких науковці, вчителі, музиканти, економісти, військові. У радянські часи вони повинні були в анкеті писати, що мають тітку за кордоном. Декому з них це заважало в кар’єрі. Адже за часів СРСР було так: маєш родича за кордоном, отож ти — неблагонадійний. Сестри боялися зашкодити дітям, і довго не листувалися, аж до незалежності України.
У чому ж вина десятків Андрушків, що в 1942 році німці загнали тітку Фрузину в товарняк і вивезли до Німеччини? А там вона зустріла своє щастя — польського шахтаря Дмитра Котіка, вийшла заміж і народила п’ятеро синів. До 1960-х років Котіки не приймали французького громадянства, все сподівались повернутись на Батьківщину.
Київ, 2012 рік
Онук Софії Андрушко Максим у червні очікує на приїзд до Києва свого кузена з Парижа Ерве Котіка. Будуть разом уболівати за збірні України та Франції під час Євро-2012. Поїдуть у Вербівку. Хата та стайня, які збудував прадід Антон Андрушко, досі стоять. Пережили і австрійську, і польську, і радянську влади. Тільки нині на колись багатолюдному дворі пустка — село вимирає.
 
Вербівка Львівської області — Форбах, Франція.
Фото з родинного архіву.
Фрузина Котік з чоловіком Дмитром та синами.