На Юрія в Чернівцях просто неба влаштували фестиваль «Рогізнянська галушка». Рогізна — один із неофіційних мікрорайонів обласного центру. Ідея кулінарного змагання належить саме місцевим господиням, тож фестиваль по праву прославляє цей кут. Другий рік поспіль тутешні ґаздині готують на свято повнісінькі баняки голубців, які в деяких районах Буковини чомусь називають галушками. Звісно, що справжні галушки з тіста варять у Полтаві — столиці галушки. Проте в тих, хто завітав сюди, не було часу розмірковувати над семантичними загадками — тільки встигай куштувати десятки різновидів поживної й запашної смакоти. А ще — слухати музик і ставати до танцю.
І ось на гарно прикрашеній підводі на свято прибули господині в національних костюмах. Поряд з ошатними буковинськими жінками з воза багатообіцяюче визирали чималенькі баняки. Про те, що вони не порожні, свідчив запаморочливо смачний дух. По черзі господині взялися презентувати свої шедеври. Усі голубці були з різною начинкою: з рисом, гречаною та кукурудзяною крупами, картоплею, грибами та м’ясом. На Буковині їх готують не лише з капустяного листя, а й із листя лободи, винограду, буряку та мати-й-мачухи. І всі зроблено з душею, приправлено любов’ю, засмачено гарним настроєм і, звісно, не містять ГМО. Після презентації традиційну буковинську галушку розмістили на спеціально споруджених для цього столах посеред лугу. Гостей, які зібралися мало не з усієї Рогізни, довго припрошувати не довелося. Після дегустації кухарки-аматорки ділилися з відвідувачами тонкощами приготування, кожен міг навчитися готувати саме той різновид галушки, який смакував найбільше.
За словами однієї з організаторів свята Жанни Катапської, переможців на фестивалі не визначали. Бо не це ставили за мету, а підтримку й розвиток автентичних кулінарних традицій, як складової культури. Організатори «Рогізнянської галушки» мріють, що фестиваль зростатиме й сягне всеукраїнського рівня і до Чернівців на галушки приїжджатимуть, як до Львова на пампушки.
Фото Альони ЧОРНОЇ.