Головне навколополітичне питання вчорашнього дня — голодує чи не голодує Ю. Тимошенко, застосовувалися чи не застосовувалися щодо неї заходи фізичного впливу. Щоб відповісти на нього більш-менш професійно, з ранку під стіни Качанівської колонії прибули кілька народних депутатів України, серед яких — і медики.

 

Зокрема, приїхали депутати із фракції «БЮТ-«Батьківщина» — Андрій Кожем’якін, В’ячеслав Передерій, Сергій Шевчук, Євгеній Добряк, Сергій Веліжанський, Андрій Сенченко, а також депутат з «Нашої України—Народної самооборони» Володимир Карпук.

А. Кожем’якін заявив журналістам: якщо підтвердиться факт побиття Ю. Тимошенко, депутати зажадають дізнатись імена тих, хто завдав екс-прем’єру тілесних ушкоджень, порушити за цим фактом кримінальну справу, а також розпочати відповідне розслідування, аж до міжнародного.

Через деякий час всі депутати зайшли на територію колонії. Нагадаю, напередодні прокурор Харківської області Геннадій Тюрін офіційно підтвердив, що Ю. Тимошенко написала заяву в обласну прокуратуру про те, що її доставили в ЦКЛ проти її волі, застосувавши при цьому фізичний вплив. У заяві екс-прем’єр зазначила, що її вдарили у живіт, викручували руки та ноги. За цією заявою, як наголосив Г. Тюрін, прокуратура провела перевірку. Викладена Ю. Тимошенко інформація не підтвердилася.

Прокурор також сказав про те, що після заяви Ю. Тимошенко до неї приїхав судовий медик, щоб оглянути її та перевірити факт завдання тілесних ушкоджень. Однак екс-прем’єр, за словами Г. Тюріна, не погодилася на огляд. У підсумку прокуратура Харківської області відмовила в порушенні кримінальної справи відносно співробітників колонії, які відвозили Ю. Тимошенко до лікарні.

Коли верстався номер, стало відомо, що дозвіл на побачення з Ю. Тимошенко отримали її дочка й А. Кожем’якін, як офіційні захисники підсудної. Після зустрічі останній підтвердив наявність синців на тілі Тимошенко. Однак їхнє походження жодного документального підтвердження на даний момент не має. Немає й офіційного підтвердження того, що Юлія Володимирівна оголосила голодовку.

Харків.

P. S. На сайті пенітенціарної служби опубліковано акт від 25 квітня, підписаний начальником Качанівської колонії І. Первушкіним, начальником медчастини О. Цюрою та іншими. У документі зазначається: «Засуджена Тимошенко Ю. В. пояснила, що вона не оголошує голодовку представникам колонії, але письмово це підтвердити відмовляється».