Кореспондентка «Голосу України» побувала на двох освітніх виставках і зрозуміла: не треба «вестися» на яскраву картинку. Щоб обрати якісний університет, спілкуйтеся з людьми! Сьогодні розповідаємо, на що звертати увагу, відвідуючи виставки вузів. Бо якщо вже вчитися, то в найкращому закладі.

 

На столичній виставці «Освіта за кордоном» шикувалася черга біля стендів університетів Великої Британії, Канади та США. Як свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного в березні 2012 року Інститутом Горшеніна, 85% української молоді вважають, що в Україні важко досягти успіху (див. «Голос України» за 6.04.12). Більшість наших студентів їдуть навчатися за кордон власним коштом. Тому вибір країни залежить насамперед від матеріальних можливостей. Наші часто обирають вузи Росії, США, Канади, Польщі, Угорщини, Великобританії.

За словами виконавчого директора виставки «Освіта за кордоном» Тетяни Волошиної, цього року в Києві представили 50 іноземних і 70 національних вузів. Вибір був чималенький. Проте гарний стенд ще не означає високу якість освіти. Але серед опитаних мною молодих людей більшість «западає» саме на малюнки.

— Якщо це великий оздоблений стенд, на якому є максимум інформації, я не залишуся байдужою і неодмінно підійду. Коли університет іде на виставку, його завдання — показати себе з найкращого боку. Думаю, нема сенсу виставляти маленькі стенди, — розповіла 19-річна студентка Київського славістичного університету Світлана.

У принципі, так і має бути. Однак Тетяна Волошина запевняє: цього недостатньо.

— За стендом ви нічого не визначите. Поспілкуйтеся з представниками навчального закладу. Вивчіть детально всю інформацію: відгуки, рейтинги, зайдіть на офіційний сайт. А якщо є можливість, варто з’їздити у вуз, — радить директор.

Освітні виставки зручні тим, що інформацію можна дістати з перших вуст. Якщо ви хочете навчатися за кордоном, спершу оберіть країну. А потім детально розпитуйте представників про умови: від тамтешнього навчання до санітарних зон.

— Я чітко знаю, чого хочу. Вивчаю чеську мову і шукаю чеські вузи. Але на цьому не зупиняюся. Через високі ціни думав і про українські навчальні заклади — наприклад, університети у Львові. Хочу вивчати маркетинг, — розповів нам 11-класник Данило.

Щоб усе обійти, ми провели на виставці чотири години. Захід тривав три дні, тож часу було достатньо. А для тих, хто не встиг, на сайті ще півроку висітиме каталог університетів-учасників. Зазвичай навчальні заклади «виставляються» в Києві двічі на рік: восени та навесні. Українські вузи презентують лише в Києві, а закордонні можна побачити в Донецьку та Львові, а скоро — й у Харкові.

В яких країнах хотіли б навчатися українські студенти. Витяг із міжнародного соціологічного дослідження «Студенти: образ майбутнього» (Інститут Горшеніна, 2012).

Графіка Олексія КУСТОВСЬКОГО.