Спочатку троє юристів відмовилися коментувати ситуацію. Вони не захотіли, щоб їхні імена вживалися в контексті хабарів у вузах. Отже, дражливої теми бояться не тільки студенти.

 

Олександр Пацессор, юрист ТОВ «Ем Джі девелопмент» (на знімку): 

— Хабар — це незаконна винагорода матеріального характеру. Тобто не тільки гроші. Хабарем вважається і вимагання подарунків. За його одержання передбачена кримінальна відповідальність. Відповідно до другого абзацу ч. 5 ст. 5 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», спеціально уповноваженими суб’єктами в цій сфері є органи прокуратури, спецпідрозділи з боротьби з організованою злочинністю МВС та податкова міліція. Тобто якщо у вузі вимагають хабара, необхідно подати скаргу до цих органів. Спробуйте дізнатися, кого ще зі студентів не задовольняє здирництво. Краще подавати колективну скаргу. В деяких навчальних закладах під час вступних іспитів та складання сесії діють «гарячі телефонні лінії». Зателефонувавши, можна поскаржитись.

Що робити. Якщо хабарі у вашому навчальному закладі — вже норма і староста збирає гроші для колективного «складання іспиту», все залежить від вашого вибору. Коли вирішили не платити і викладач поставив необ’єктивну оцінку, це можна оскаржити, звернувшись до декана чи ректора. У такому разі призначається перескладання іспиту перед комісією.

Курсові, дипломні, контрольні. Інколи викладач завищує вимоги до роботи, чим спонукає до виплати: студенти, не впоравшись, принесуть гроші. Але є певні критерії, поза якими викладач не має права вимагати. Вони зазначені в методичних вказівках, навчальних планах з коментарями і списком літератури. Якщо вимагають те, чого там не вказано, ви маєте право оскаржити оцінку. При відмові переглянути роботу можна піти до деканату й пояснити, що у вас конфлікт із викладачем. У деканаті повинні скликати апеляційну комісію й вирішити, кому складатимете: іншому викладачеві чи комісії.

Причини корупції. З цим стикаються навіть студенти юридичних факультетів, де, здавалося б, усі знають право. Причини прості: небажання погіршити стосунки з викладачами й однокурсниками, можливість полегшити навчання й отримати результати без зусиль. Щоб уникнути корупції у вузах, потрібно пояснювати студентам, що хабарництво необхідно та реально долати. Досвід боротьби з корупцією в Німеччині та Словаччині свідчить, що ефективним є залучення громадськості. Наприклад, там запроваджено приймання анонімних повідомлень від громадян про економічні злочини. В Україні ж анонімні скарги до розгляду не беруться.

Спілкувалася Аліна КУЧЕРЕНКО.