Минулого тижня розпочалися два суди, які стосуються опозиціонерів. Європейський суд з прав людини розпочав розгляд справи щодо арешту колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який було застосовано до нього як запобіжний захід. Заслухавши сторони, суд зробив перерву, яка, на думку оглядачів, може тривати до двох місяців.

А в четвер у Харкові розпочався новий судовий процес над Юлією Тимошенко. Слухається справа щодо діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України», яку в дев’яностих очолювала колишній прем’єр. Юлію Тимошенко звинувачують у тому, що вона ухилялася від сплати податків, у крадіжках, службовій підробці. Сама колишня очільниця уряду відмовилася брати участь у суді, оскільки стан її здоров’я поки що не дозволяє вільно пересуватися.

Оглядачі сходяться на думці: новим судовим процесом влада хоче переконати Захід, що ув’язнення Юлії Тимошенко не носить політичний характер і не стосується її опозиційної діяльності. Однак, схоже, це буде важко зробити. Зокрема, посол Франції з прав людини Франсуа Зімерс уже після першого судового засідання виніс переконання: «Ця справа політична».

Інший мотив нового судового процесу, попри заклики Заходу, — не допустити Юлію Тимошенко до парламентських перегонів, які мають відбутися восени. І, ймовірно, так воно і станеться.

Одначе, як стало відомо засобам масової інформації, лідерка партії «Батьківщина» підписала декларацію з лідером «Фронту змін» Арсенієм Яценюком про спільну участь у виборах. Йдеться не тільки про єдиний список опозиції, але й про погоджені кандидатури в мажоритарних округах. Учора декларацію оголосили публічно.

Єдиний список включатиме представників партій «Батьківщина», «Фронт змін», «За Україну!», «Реформи і порядок», «Народна самооборона» і Народний рух України. За деякими даними, на 70 відсотків уже узгоджені кандидатури і в мажоритарних округах від партій, які входять до Комітету опору диктатурі.

Інтрига криється в іншому. Поки що не поспішають у єдиний список Анатолій Гриценко зі своєю «Громадянською позицією», ані Віталій Кличко з «УДАРом». Натомість прагнуть долучитися до єдиного списку опозиціонерів чільні представники партії «Наша Україна». Понад те, схоже, сильно похитнулися позиції почесного голови партії Віктора Ющенка, який вважав, що «Наша Україна» має йти на вибори зі своїм списком. Бо голова Львівської обласної організації Володимир В’язівський уже заявив, що або «Наша Україна» піде на вибори разом з опозиціонерами, або партія розколеться.

Отож можна стверджувати: опозиція таки зуміла знайти механізми об’єднання для участі в парламентських перегонах. Відтак на політичному полі країни відбудеться доволі сильна поляризація, яка може закінчитися восени поразкою партії влади. В цьому випадку не допоможе і застосування на виборах змішаної системи.

Можливо, саме тому знову з’явилися розмови про необхідність внесення змін до виборчого законодавства. Зокрема, пропонується зменшити прохідний бар’єр з 5 відсотків до 3, а то й 2 відсотків. Висловлюється думка, що в такий спосіб влада прагне заохотити дрібні партії до самостійної участі у виборах, щоб вони склали потужну конкуренцію на електоральному полі опозиції, і відтак, переграти своїх суперників.

Зрозуміло, сьогодні рано спрогнозувати ймовірний розвиток подій, але перед партією влади з кожним разом постає дедалі більше проблем, які потрібно терміново розв’язувати, щоб не опинитися біля розбитого корита.