Весна. Температура за вікном неухильно підвищується. У парках і скверах з’явилися перші «підсніжники». Так на сленгу бодібілдерів називають спортсменів-новачків, які починають курс перших тренувань із відступом холодів. Це ті, хто на відміну від професійних спортсменів і фанатичних любителів, які бігають навіть у лютий мороз, вирішили привести себе у форму після довгої зими. Прагнення, безумовно, похвальне, але головне — не перестаратися. Надмірне заповзяття і ентузіазм нерідко закінчуються травмами й погіршенням роботи організму, що само по собі спричиняє зворотний ефект від очікуваного.
Фізичні навантаження нетренованій людині варто підвищувати поступово, радить інструктор лікувальної фізкультури поліклініки № 1 державного управління справами Світлана Лішофай.
— Для поліпшення роботи серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату починати потрібно навіть не з пробіжок, а з інтенсивного ходіння чи просто піших прогулянок. Особливо це стосується людей із серцево-судинними захворюваннями та тих, хто переніс інфаркт (попередньо проконсультуйтеся з лікарем). На старті навантаження треба давати мінімальне. Це знизить ризик можливих ускладнень і травм.
Перед початком занять необхідно виконати комплекс дихальних вправ. У жодному разі не робіть різких ривків і прискорень. Вправи на гнучкість особливо актуальні для тих, хто потребує посттравматичної реабілітації. Не слід намагатися відразу повторити досягнення Серебрянської і Подкопаєвої. Спочатку на шпагат ви все одно не сядете, а біль і шкоду собі можете завдати величезну.
Пробіжки бажано робити у світлий час доби, за можливості в першій половині дня. Особливо це важливо для людей, які страждають на підвищений артеріальний тиск, і тих, хто переніс інфаркт. Якщо ж бігати ви можете лише ввечері, то постарайтеся робити це за дві-три години до сну. Теплий душ після пробіжки треба приймати не тільки з позиції гігієни, а й тому, що з потом виходять шлаки з організму. Пийте більше рідини. Крім поліпшення моторики шлунково-кишкового тракту, пиття сприяє розрідженню крові й знижує ризик виникнення тромбів. Вода при хороших навантаженнях корисна ниркам, а при роботі з базовими силовими вправами сприяє збільшенню обсягу м’язової маси.
На шляху до фізично здорового способу життя мало кому вдається уникнути крепатури. Не лякайтеся. Це всього лише молочна кислота у м’язах. У більшості випадків вона навіть корисна. Боротися з нею треба... фізичним навантаженням. А тепла ванна чи сауна пом’якшить больові відчуття.
Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву«Голосу України»).