У Новоазовську тепер часто можна зустріти мешканців сусідньої Росії, які приїздять за продуктами. Щоб провезти покупки через російську митницю, «туристи» вдаються до різних хитрощів. Покупців не лякають бойові дії неподалік, але приваблюють ціни на товари першої необхідності. Про це «Голосу України» розповіла мешканка міста Лариса.

— У Новоазовську тихо, але добре чути, як з Безіменного стріляють у бік Широкиного. І танки, і міномети. На жаль, не чую нічого у відповідь. Не розумію, чому наші хлопці стоять під обстрілом, навіщо ці безглузді жертви.

У «ДНР» зробили вихідний день 23 лютого. Напередодні у палаці культури був концерт. Завезли цілий КамАЗ озброєних бойовиків. А на сцені — діти. Навіть місцеве населення обурювалося: мовляв, як можна бути в залі зі зброєю, коли діти виступають.

Два тижні поспіль не могла проїхати до Маріуполя: не випускали на блокпосту. Ходить щодня маленька маршрутка, людей набивається повно, навіть сумку немає куди поставити. Попри закриту трасу, продукти до магазинів завозять. У суботу бачила: привезли і цукерки, і печиво. Цукерки, до речі, «Рошен». Звідки, питаю, товар, з Маріуполя? З’ясовується — з Донецька. Тобто війна війною, а бізнес є бізнес. Провозять тими дорогами, де не стоять блокпости. Або рано вранці, коли контроль менший.

Росіяни приїздять до нас за продуктами. М’ясо, олія, риба, цукор — усе це в нас дешевше. Бачу машини з російськими номерами на ринку. Наша митниця на пропускному пункті взагалі на все заплющує очі, але російська «трусить» ретельно. Люди ховають покупки під сидіння та до інших місць — щоб не забрали. Особливо доскіпливо росіяни перевіряють чоловіків, які повертаються додому після того, як воювали на боці «ДНР». Тих роздягають узагалі до трусів. Бояться росіяни, що зброю чи наркотики до них привезуть.

Раніше російська митниця хабарів не брала. А зараз за гроші можна «повирішувати» питання. Знайомі підприємці везли з Ростова бетономішалку. Дали 500 рублів — і провезли.

Фермери скаржаться, що не можуть продати соняшник і купити селітру. Посівна на носі, часу вже не залишилось. Один фермер поскаржився: «Мій помічник щодня тягає через російську митницю запчастини і платить гроші, щоб провезти». Виходить, кордон відкритий лише для завезення зброї і вояків. А запчастини до сільгосптехніки вільно завезти неможливо.

Нещодавно в районній адміністрації була зустріч із «депутатами «ДНР», серед них — Катерина Губарєва, дружина одного з лідерів сепаратистів Павла Губарєва. «Депутати» нічого не вирішували, просто записували до зошита запитання, що їх ставили підприємці. Зайшла мова і про виплату пенсій. Зі слів «депутатів» стало зрозуміло, що пенсій не буде, гуманітарної допомоги для всіх бракує, тому в районі повинні власними силами організувати їдальню для знедолених. Що робити з лежачими хворими, з тими старими, хто не зможе дістатися їдальні, «гості» не сказали. Склалося враження, відправили їх на зустріч «з народом» для галочки, — зазначила мешканка Новоазовська.

Записав Андрій СЕРЕДА.

Донецька область.