Завтра — День української писемності та мови

Учора до Дня української писемності та мови, який відзначають 9 листопада, вже вчотирнадцяте наша країна писала всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Традиційно текст зачитував автор шкільних підручників з української мови та літератури доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.
 
 

У цей день під його диктовку випробували власну філологічну національну свідомість студенти вузу, де викладає мовознавець. Понад 600 слухачів і співробітників університету, одягнені у вишиванки, зібралися разом і встановили рекорд наймасовішого написання диктанту єдності (на знімку). Це зафіксували представники Національного реєстру рекордів України.

Таким своєрідним єднанням у виші хотіли ще раз продемонструвати, що українська мова — наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

Серед тих, хто в цій залі перевіряв свої знання рідної мови, була й третьокурсниця факультету журналістики Настя Туржанська. Дівчина виросла у Севастополі, де нині живуть її батьки. Для неї це перший такий диктант. Студентка зізналася, що його написання не лише вправа на грамотність, а й своєрідне самоствердження і національна ідентифікація.

Уперше люди писали сто слів єдності (приблизно така їх кількість у запропонованому тексті) не за призи чи премії, які зазвичай передбачені для переможців, а лише в ім’я ідеї. З огляду на непростий для держави час, усі кошти, які призначалися найграмотнішим, Національна радіокомпанія (ініціатор та організатор заходу) вирішила переадресувати бійцям АТО.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.