У Новотошківці внаслідок обстрілів розбиті всі системи життєзабезпечення, тут досі немає ні електроенергії, ні центрального опалення, ні водогону. Абсолютна більшість місцевих мешканців виїхала із селища, однак майже три сотні людей, серед яких 15 дітей, усе ще відмовляються залишати рідні місця. Це єдиний населений пункт на контрольованій Україною території Луганщини, що знаходиться на Бахмутському шляху, тож влада приділяє йому максимум уваги та допомоги.

— Ми неодноразово просили тих батьків, які залишилися, виїхати разом із дітьми з Новотошківки, де відсутні нормальні умови для проживання, — розповідає голова Луганської ОДА Геннадій Москаль (на знімку). — Або дати дозвіл на вивезення дітей, яких приймуть інші області України й забезпечать проживанням, навчанням та харчуванням за рахунок держави. Однак батьки категорично відмовляються. Оскільки торговельні точки в Новотошківці не працюють через те, що частина зруйнована снарядами, а інші зачинені через відсутність товарів, возимо продукти та речі першої необхідності самі. Цього разу привезли набори для дітей. Останні дві доби в Новотошківці тихо, і я дуже сподіваюся, що обстріли не повторяться. Люди стомилися від війни. Зараз у Новотошківку вже починають давати воду з боку сусіднього Світличного, йде відновлення електроенергії.

До села Кримського, що також дуже постраждало внаслідок бойових дій на контрольованій Україною території, починають повертатися люди. Минулої п’ятниці приїхало п’ятнадцять селян, у яких вціліло житло, і найближчим часом готові приїхати ще кілька десятків. Усіх їх до рідних домівок військовослужбовці доставляють на армійських всюдиходах. Дістатися в село звичайним транспортом неможливо — автотраса час від часу прострілюється бойовиками, а з боку Світличного ґрунтова дорога розбита важкою технікою. У Кримському обстрілами пошкоджені кілька сотень будинків, деякі з них зруйновані повністю, перебита вся інфраструктура, були жертви серед мирного населення. Село фактично заблоковане, в той час як тут залишається понад триста мешканців. Є й діти. Зараз облдержадміністрація забезпечує їх усім необхідним для нормального життя. Передусім — це продукти харчування, мийні засоби та предмети першої потреби. Паралельно ремонтники займаються відновленням перебитих систем життєзабезпечення.

На жаль, відлуння бойових дій забирають життя людей, мирних жителів, навіть у період, коли зберігається відносне вогневе затишшя. Днями між Новотошківкою та селищем Донецьким на Бахмутському шляху поруч із 29-м блокпостом на протипіхотній міні в лісосмузі підірвалася 18-річна дівчина. Вона наступила на розтяжку і поплатилась за це своїм життям. Військові доправили поранену до лікарні Лисичанська, однак травми виявилися несумісними із життям. Військові постійно попереджають місцевих мешканців, щоб вони не виходили за околиці населених пунктів у поля та лісосмуги, оскільки ці місцевості все ще можуть бути заміновані. Збирання дров для опалення тут можливе лише після обстеження саперів. На жаль, люди нехтують правилами безпеки і будь-яку вогневу тишу використовують для того, щоб дати лад своєму господарству.

 

Луганська область.

Фото надане автором.