Виставкою писанок та майстер-класами (на знімку) розпочав передсвяткову програму «Великодня веселка» Черкаський обласний краєзнавчий музей.

— З понад півтори тисячі писанок, які зберігаються в наших фондах, ми експонуємо найхарактерніші для нашого краю, — розповідає завідувачка етнографічного відділу музею Вікторія Литовка. — Тут є справжні раритети — керамічні писанки-калатальця, знайдені археологами у селі Панському поблизу Черкас. Є писанки, які дарували на весілля, на хрестини, на входини до нової хати. Ось «серцеві» — їх підносила дівчина хлопцю, в такий спосіб виявляючи свої почуття. У давнину жінки та дівчата до найбільших православних свят вісім разів на рік робили писанки. Тепер — лише раз. Однак, — зауважує науковий працівник, — інтерес до цього сакрального народного мистецтва зростає.

Ніби підтверджуючи слова Вікторії Литовки, до зали музею, де народні майстри проводили майстер-класи, увійшов цілий гурт людей, серед яких були студенти, школярі. А за столами вже опановували мистецтво створення писанки голова обласної організації Національної спілки письменників України Валентина Коваленко, дружина голови ОДА Галина Тулуб, журналістка Оксана Колісник...

 

Черкаси.

Фото автора