Всеосяжний прихід до влади Партії регіонів у Севастополі вітали чи не більше, ніж навіть у «материнських» областях цієї політсили (за офіційним даними Центрвиборчкому, на парламентських виборах у 2007-му за список ПР проголосувало майже 65% міського електорату; у другому турі президентських — за В. Януковича — більше 84%). З 76 «спискових» депутатів 50 входять у фракцію «Регіон — Севастополь».

Весна в середині березня так і не починалася

17 березня в Севастополі багато хто чекав з нетерпінням і зацікавленістю, мабуть, сильніше, ніж в інших регіонах. Незначна (за кількістю) частина севастопольців покладала певні надії на злиття «Сильної України» із ПР на партійному з’їзді 

Результат березневого об’єднання не примусив себе чекати. Уже у понеділок уранці (наступний після «об’єднавчої» суботи) голова Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Яцуба на апаратній нараді представив свого нового заступника з «соціалки». Ним став Артуро Франциско Бабенко, який до суботи очолював міську організацію «Сильної України».

Народ скаже — як зав’яже

Коментарі призначення умовно можна розділити на офіційно-доброзичливі й іронічно-саркастичні. Перші належали офіційним і не дуже особам і зводилися загалом до того, що Партія регіонів слово тримає: пообіцяла для людей Тігіпка 15 посад замів по обладміністраціях — і обіцянку оперативно виконує. Другі були анонімні, на міських інтернет-ресурсах. Спектр — від заголовка «Соціалкою» у севастопольського губернатора тепер займатимуться одразу два заступники. Все так погано?» до простонародної спроби політичного аналізу ситуації: «Цей союз ненадовго. До виборів. Не впевнений, що виборці «Сильної України» мріяли підлізти під ПР».

Значно більше городян сподівалися від з’їзду ПР одержати ясність: хто саме піде від цієї політсили в депутати. І за списками, і за мажоритарними округами. Не дочекалися. Ясності досі немає.

Крім трьох народних депутатів із севастопольською «пропискою» — Івана Вернидубова, Павла Лебедєва та Вадима Колесніченка — помітну і явно передвиборну активність виявляє Валерій Шамотій, 88-й номер у списку ста найзаможніших українців за версією журналу «Форбс», президент корпорації «Логос», у яку входить севастопольський Інкерманський завод марочних вин (ІЗМВ).

Таким чином, на кожен із двох (на сьогодні) севастопольських виборчих округів гіпотетично можуть претендувати по два кандидати в народні депутати від Партії регіонів. Чого, усі розуміють, у передвиборній теорії ПР бути не повинно. І не буде на практиці. Очевидно, що тільки двох з вищезгаданих партія направить на «мажоритарку», а двом доведеться шукати свої місця в списку.

Останнім часом найпоінформованіші гравці на севастопольському політичному полі поширюють інформацію про те, що нібито «є думка»: Центрвиборчком для Севастополя «наріже» ще два виборчі округи. Шляхом дроблення власне Севастополя і приєднання електорату з Бахчисарайського району автономії. В один з «новонарізаних» округів зіллють місто Інкерман із прилеглими селами, винрадгоспами й іншими сільгосппідприємствами та додадуть електорат з Бахчисарайського регіону, що межує із Севастополем, і близького за панівним в економіці сільгоспвиробництвом. Висновок очевидний — по ньому і балотуватиметься В. Шамотій.

Чотири на чотири — що?

Але теорія, що чи то стане практикою 10 квітня (дата, коли ЦВК має оголосити виборчі округи), чи  все-таки ні, не дає однозначної відповіді на питання: «Хто ж все-таки конкретно?» А точна відповідь досить важлива. Насамперед для тих, хто планує спробувати депутатського щастя під іншими (не Партії регіонів) політичними кольорами. Для цих людей точна інформація щодо персоналій на округах — на вагу золота. Бо, вважають вони, з деякими із чотирьох гіпотетичних конкурентів позмагатися можна й потрібно, а з деякими заводити суперечку — собі дорожче...

У бій підуть тільки «старики»

Ні однозначних заяв, ні навіть натяків, які можна було б розшифрувати як претензію взяти участь у виборах у Верховну Раду, до сьогодні ніхто не зробив. Хоча багато городян упевнені, що перший секретар міськкому КПУ та керівник депутатської фракції «Комуністи Севастополя» Василь Пархоменко повинен іти в народні депутати. Їхня впевненість підкріплена чутками про те, що прізвище головного севастопольського комуніста вже стоїть у «прохідній» частині списку, затвердженого КПУ.

У політичних кулуарах говорять про те, що ще як мінімум два міські депутати готові спробувати щастя змінити статус на вищий: позафракційний Василь Зеленчук і Дмитро Бєлік, який представляє депутатську фракцію «Русский блок». Формат їхньої участі у виборах поки що не зрозумілий: чи то за партійними списками, чи то за мажоритарними округами.

З інформованих джерел стало відомо, що на недавніх звітних зборах Севастопольської міської організації «Батьківщини» було ухвалено рішення — кандидати від БЮТ підуть по обох міських округах.

Севастополь.

Останнім часом протестні акції в Севастополі стають нечисленними й проходять дедалі рідше. Можливо, з наближенням виборів ситуація змінитися?

Фото автора.