Флагману Морської охорони Південного напряму прикордонних військ України бойовому кораблю «Григорий Куропятников» виповнилося 30 років.
Не раз ювіляр припиняв зазіхання турецьких шхун-браконьєрів на морські простори країни. Доводилося вступати в справжній морський бій з відчайдушними зловмисниками. У березні 2000-го, у рамках операції «Калкан» було виявлено 16 турецьких шхун, які займалися браконьєрським виловом цінного виду риб у наших водах.
Екіпаж «Григорий Куропятников» використовував усі можливі сигнали та засоби, щоб домогтися припинення браконьєрства. Проте зухвалі порушники демонстративно ігнорували законні вимоги українських прикордонників. Вони направили шхуни убік рідних берегів і прискорили хід. Але на ходу продовжували збирати сітки, щоб не повертатися без вилову. Тоді вперше в історії морських частин Прикордонних військ України було застосовано зброю на поразку. Одну зі шхун браконьєрів було пошкоджено, і вона затонула. Її екіпаж прикордонники врятували та підняли на борт.
За три десятиліття кораблем командувало десять командирів. Сьогодні екіпаж очолює капітан 2 рангу Петро Кузін, офіцер у третьому поколінні.
Данина традиціям у моряків-прикордонників — особлива. Корабель носить ім’я Героя Радянського Союзу, моряка-прикордонника Григорія Олександровича Куропятникова. Екіпаж активно спілкується із вдовою героя — Ганною Олексіївною і багато років підтримує дружні стосунки із шефами — представниками Світловодського району Кіровоградської області — батьківщини героя.
У день ювілею корабля шефи зі Світловодська привезли гостинців — на камбуз, оргтехніку — на командний пункт і теплі слова привітань для кожного вартового морських кордонів.