Народний депутат Віктор Балога (на знімку) звернувся до міністра оборони Степана Полторака стосовно незадовільних умов, в яких опинилася нещодавно створена на Закарпатті військова частина.

«Коли почалася війна, кожен, хто чим міг, допомагав армії. Усі розуміли, що країну треба підтримати, бо ворог біля воріт, відлік іде на години, і держава не встигне все закупити, навіть якщо на те будуть кошти. А нині волонтерська допомога стала для чиновників Міноборони чимось таким, за що і «дякую» не скажуть. Мало того, вони, напевно, вважають, що бюджет уже не потрібен — на все люди скинуться», — пише 

В. Балога на своїй сторінці у Фейсбуці. «Нещодавно на Закарпатті створили новий структурний підрозділ ЗСУ. Привезли людей у приміщення без котельні, без ліжок, без води, без каналізації, без кухні. Єдина відмінність від польових умов — наявність даху над головою, але й той протікає. Так особовий склад і тримають в умовах, схожих на колонію», — зазначає парламентарій. Тому дисципліна та моральний стан військово-службовців аналогічний умовам проживання, а «Міністерство оборони ні кує, ні меле».

Як наслідок, командир військової частини (через брак досвіду чи не розуміючи, що це порушення Бюджетного кодексу) звертається до обласної ради, щоб їх забезпечили всім, починаючи від ліжок і закінчуючи зимовим одягом, мітлами та оргтехнікою.

«Розумію все і те, в яких важких умовах живуть військові. Але треба вже, врешті-решт, і совість мати. Ну не може громада забезпечувати і тих, хто нині на блокпостах захищає нашу державу, і тих, хто служить у тилу. Бо з такими темпами скоро будемо скидатися генералам на премії і ремонт кабінетів. Я не звинувачую командира частини, бо він у цій історії виходить крайнім. У мене запитання: що відбувається з бюджетом Міноборони? На що спрямовують кошти», — каже В. Балога та зазначає, що саме тому звернувся до міністра, щоб нарешті не лише волонтери, а й військове відомство зайнялося забезпеченням армії. «Усьому є межа. І допомога громади — не виняток», — наголошує народний депутат.

 

Закарпатська область.