Сотні тисяч риб різних видів запустять у Печенізьке водоймище нинішнього року. Цим займеться нове комунальне підприємство, котре планують створити в Харківській області.

Харківська облдержадміністрація ще в 2011-му звернула особливу увагу на стан Печенізького водоймища — одного з основних резервуарів питної води регіону.

Голова облдержадміністрації Михайло Добкін каже, що екологи давно почали бити на сполох: улітку, коли надто спекотно, вода на мілководді починає перетворюватися на желе — у водоймищі цвітуть водорості, що вказує на порушення його природного екологічного обміну. А якщо ще й подивитися на його дзеркало на фотознімках із супутника, то вся водойма пістрявіє рибацькими сітками. Щоб розібратися в ситуації, в жовтні минулого року створено обласну робочу групу з питань відновлення водних біоресурсів Печенізького водоймища і його рекреаційного використання під керівництвом заступника голови ХОДА Віталія Алексейчука. Проаналізувавши стан водних ресурсів так званого Салтовського моря, а також факти порушення режиму вилову риби, фахівці розробили план заходів для раціонального використання ресурсів водоймища й поліпшення екологічної ситуації на водоймі.

— Ми вирішили, що як мінімум потрібно збільшити кількість товстолоба та білого амура, які природним шляхом очищатимуть воду. У нас народилася ідея створити комунальне підприємство, котре щорічно запускатиме у водоймище рибу, — розповідає Михайло Добкін.

За його словами, обґрунтування створення підприємства з раціонального використання природних ресурсів Печенізького водоймища вже підготовлено. Планується, що в перші два роки після початку роботи нового КП промисловий вилов риби у водоймищі буде заборонено.

— Рибалок з вудками ми не обмежуватимо. Але за допомогою спеціальних інспекцій з охорони водних ресурсів, міліції та активістів почнемо стежити, щоб ніхто не виловлював рибу сітками, — обіцяє очільник області.

Уже цього року у водоймище планується запустити 400 тисяч малька товстолобів і білих амурів, 46 тисяч коропів, 10 тисяч судаків і 44 тисячі карасів. Крім цього, буде встановлено штучні нерестові гнізда.

— Якщо ми об’єднаємо зусилля й повернемо рибі можливість жити в Печенізькому водоймищі, то підвищимо якість води, котру п’ють жителі Харкова, створимо умови для вилову риби цивілізованим способом без плати за риболовлю. А в майбутньому в харків’ян буде можливість їсти якісну місцеву рибу, а не возити її з інших областей, — упевнений глава ОДА.

...Трохи більш як рік тому на цьому водоймищі пройшов чемпіонат світу з підлідного вилову риби. У змаганнях брали участь збірні команди зі США, Фінляндії, Польщі, Росії, Литви, Естонії, Латвії, Білорусі, Казахстану, Швеції, Молдови, Чехії, Болгарії, Україні — загалом понад 200 осіб.

Від усіх нас залежить, залишаться наші водойми чистими й багатими на водну живність чи перетворяться на болота, які вже ніколи не стануть повноводними річками, які дали нашій планеті унікальне життя.

 

Харківська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.