Нещодавно в Павлограді було введено в експлуатація модернізовану котельню блока №2 та систему очищення димових газів на котельні блока №2 ВСП «Шахта «Степова» ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». Спеціалісти вважають, що завдяки цьому кількість шкідливих викидів підприємства в атмосферу зменшиться у шість разів.

Відтепер газ метан, який відкачується з підземних виробіток шахти для безпечного видобутку вугілля, буде спалюватися як енергоносій у спеціально обладнаному котлі КЕ-25. Досі цей газ просто викидався в атмосферу, а тепер використовується для опалення та гарячого водопостачання. У подальшому планується реалізація аналогічного проекту ще на трьох підприємствах ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

Цікаво, що під час проектування обладнання шахтної котельні враховувався показник стандарту очищення димових газів. Донедавна в Україні він перебував на рівні 250 мг на 1 м3. Новий європейський стандарт становить 50 мг на 

1 м3. Другий ступінь очищення димових газів, який змонтували на модернізованій шахтній котельні, дає змогу знизити кількість шкідливих викидів на 112 тонн на рік (у 6 разів менше) до 30 мг на 1 м3, що нижче європейських норм. Планується також, що уловлену фільтром золу можна буде застосовувати у виготовленні домішок для металургійної промисловості.

— Торік на реалізацію екологічних проектів в області було освоєно понад мільярд гривень. Це на 60 відсотків більше, ніж у 2010-му. На нинішній рік знову заплановано запуск низки об’єктів, які знизять кількість шкідливих викидів у повітря, — сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

У серпні 2011 року Олександр Вілкул доручив міським головам Дніпропетровська, Кривого Рогу, Дніпродзержинська встановити системи моніторингу атмосферного повітря, які працюють автоматично, а дані оновлюються кожні 20 хвилин. Такого в Україні немає в жодному місті.

 

Дніпропетровська область.