Дві партії гуманітарної допомоги від працівників Посольства України у Вашингтоні отримав Могилів-Подільський прикордонний загін, що дислокований на Вінниччині.

Чи не найціннішим з усіх переданих дипломатами речей є медичний препарат целокс. Він має властивість зупиняти протягом короткого часу навіть венозну кровотечу. Достатньо просто посипати ним рану, щоб запобігти втраті крові. Прикордонники, які брали участь у бойових діях на сході держави, кажуть, що це безцінний подарунок, адже в Україні такий препарат взагалі не продають. Тим часом вартові кордону хочуть поділитися ним з бійцями Миколаївської 79-ї аеромобільної бригади.
— Коли у серпні наші бійці опинилися у вкрай важкій ситуації у районі населеного пункту Должанський, їм на допомогу прийшли миколаївські десантники, — каже командир оперативно-бойової застави Могилів-Подільського загону підполковник Олександр Тимчук. — Саме вони допомогли вийти з оточення і дістатися Маріуполя. Хто побував у тому пеклі, стверджує, що без допомоги бійців 79-ї прикордонники зазнали б значних втрат. Тому на знак подяки вони вирішили передати побратимам частину упаковок целоксу.
Крім медичного препарату, працівники посольства за власні кошти придбали для вартових рубежів спальні мішки, біноклі «Nіkon», засоби для очищення води, п’ятдесят гідраторів, сорок комплектів термобілизни та стільки само пар термошкарпеток, двадцять аптечок. Особливо порадував великий конверт з малюнками дітей працівників посольства. Усю отриману допомогу передадуть прикордонникам, які нині несуть службу на сході держави.
Чому наші дипломати у Вашингтоні звернули увагу саме на цей підрозділ, розповіла прес-секретар Могилів-Подільського прикордонного загону Людмила Катеринич:
— У Вашингтоні українське посольство охороняє наш прикордонник, старший прапорщик Євген Власов, — каже пані Людмила. — Одного разу він зателефонував і попросив скласти список найнеобхідніших речей для бійців загону, які служать у районі бойових дій. З’ясувалося, що перед цим Євген розповів нашому послу Олександру Моцику про втрати у загоні, адже влітку в боях з терористами загинуло п’ятеро наших прикордонників. Керівник посольства перейнявся розповіддю. Так виникла ідея зібрати кошти і підтримати бійців. Передали допомогу через волонтера, колишнього військовослужбовця загону Володимира Костюка, який тепер допомагає тим, хто із зброєю в руках захищає рідну землю від бойовиків.
На знімку: допомога вартовим Могилів-Подільського прикордонного загону від працівників Посольства України у Вашингтоні.
Фото надане прес-секретарем загону Людмилою Катеринич.