Про це прем’єр Арсеній Яценюк повідомив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

Міністерство фінансів разом з Державною казначейською службою та Міністерством економічного розвитку і торгівлі провело розрахунки, щоб остаточно поставити крапку в питанні: хто кого годує. З’ясувалося, що по Донецькій області на 2014 рік загальний обсяг дотації становить 37 мільярдів гривень, а по Луганській — 19,8 мільярда гривень. До того ж по Донецькій області на території, які знаходяться під контролем російських терористів, припадає 19,6 мільярда дотацій з центрального українського бюджету, а по Луганській області — 14,6 мільярда.

«Я хотів би, щоб ми чітко усвідомили, якою є позиція уряду: до того моменту, доки території Донецької і Луганської областей контролюватимуться всілякими самозванцями, центральний бюджет не буде туди спрямовувати кошти. Уряд терористів, самозванців і пройдисвітів фінансувати не буде», — сказав А. Яценюк.

Стосовно соціальних виплат на захоплених територіях, то, за словами глави уряду, всі пенсії, соціальні виплати та пільги нараховуються, але люди отримають їх лише тоді, коли російські терористи заберуться геть.

Що стосується поставок на ці території газу та електроенергії, то уряд вирішив їх не припиняти. «Йде широка дискусія з приводу того, що робити з газом і що робити з електроенергією. Є дві думки: перша думка — оскільки не платять, то відключити», — сказав він та зазначив, що там живуть наші громадяни, тому уряд не дасть цим людям замерзнути, бо це призведе до гуманітарної катастрофи. «Це наші території, наші люди. Тому ми будемо постачати туди газ і електроенергію, але я при цьому офіційно заявляю: як тільки ми відновимо контроль над відповідними територіями, то та сума коштів, яка накопичена в уряді для виплат соціальних пільг і субсидій, буде зменшена на вартість електроенергії і газу, які ми зараз поставляємо на території Донецької і Луганської областей, що тимчасово не контролюються центральною владою. Думаю, це справедливо», — підкреслив прем’єр.

А. Яценюк також зазначив, що хоч і не бачить доцільності в тому, щоб знову закликати Росію до виконання того, на що вона погодилась, але нагадати про необхідність виконання кожного з 12-ти пунктів Мінських домовленостей треба. Так само глава уряду назвав безперспективними двосторонні переговори з Росією. «Один з найбільш ефективних і реальних форматів — це Женевський формат, який передбачав участь США, Європейського Союзу, України і нашого північного географічного сусіда», — вважає він.

Під час засідання уряд ухвалив рішення про зміну порядку нарахування виплат у разі втрати годувальника родинам правоохоронців, які беруть участь в АТО. «Це пов’язано з тим, що нині родини загиблих військовослужбовців отримують по 609 тисяч гривень, а якщо загинув правоохоронець — то лише 150 тисяч. Сьогодні (вчора. — Авт.) ми приймаємо рішення, щоб виплати були у всіх однакові — по 609 тисяч», — сказав прем’єр.

Крім того, Арсеній Яценюк наголосив, що з 10 листопада розпочинається другий етап люстраційних перевірок.

«Перших високопосадовців ми звільнили, а зараз розпочинається друга хвиля люстраційної перевірки по всіх органах державної влади, у тому числі, по всіх правоохоронних органах. З 10 листопада — створення відповідних комісій, проведення перевірок та прийняття рішень про звільнення осіб, які підпадають під дію закону про очищення влади», — сказав глава уряду.

Учора уряд розглянув постанову про створення відповідної юридичної особи, а фактично про запуск Суспільного телебачення і радіомовлення в Україні, — сказав під час засідання прем’єр Арсеній Яценюк. Він назвав запуск Суспільного телебачення надважливим питанням, про яке двадцять років говорили, і яке, нарешті, почали робити.

Водночас прем’єр поінформував, що невдовзі біометричні паспорти можна буде отримати в кожному районі.

За його словами, найближчим часом до України приїде місія Євросоюзу щодо перевірки виконання плану з імплементації безвізового режиму, проте поки що існують деякі проблеми, зокрема, з темпами видачі біометричних паспортів. Саме тому уряд приймає рішення про виділення 150 мільйонів гривень на придбання понад 600 терміналів для видачі біометричних паспортів.

«Я незадоволений тим, як Державна міграційна служба виконує доручення уряду щодо запровадження видачі біометричних паспортів. 35 тисяч паспортів на місяць — це означає черги в кожній області для отримання паспорта», — сказав глава уряду та додав, що закупівля понад 600 терміналів дозволить встановити їх фактично в кожному районі. «До кінця січня система повинна працювати», — поставив завдання глава уряду.

ЦИТАТА

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Як тільки ми повернемо контроль над територіями, ми невідкладно виплатимо персонально кожній людині ту соціальну пільгу, на яку вона має право, а сьогодні платити кошти на ці території означає, що гроші не дійдуть до людей, їх вкрадуть російські бандити, і це буде не що інше, як пряма підтримка російського тероризму».

Міністр культури України Євген Нищук, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, міністр юстиції України Павло Петренко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.