Безоплатно лікуватися — лікуватися даремно. Ця гра слів, на жаль, багато в чому відображає стан вітчизняної системи охорони здоров’я. Медицина досі в нашій країні безоплатна. Про що каже Конституція. Однак де-факто це давно не так. Через недостатнє фінансування (загальноприйнята версія цілковитого «занепадництва» галузі) або через некомпетентний менеджмент у лікарняних стаціонарах відсутні ліки і перев’язувальні матеріали, в поліклініках не вистачає фахівців, а діагностична апаратура здебільшого закуплялася ще в часи СРСР. За все доводиться платити пацієнтові. Але, на жаль, не завжди, навіть маючи гроші, в Україні можна отримати (читайте — купити) адекватну медичну допомогу. Тому багато співвітчизників воліють не ризикувати своїм здоров’ям і їдуть за кордон у турне по здоров’я.

Ми до них: за результатом «на виході»

 

В Україні послуги медичного туризму стали набувати популярності наприкінці 90-х. Сьогодні в такі вояжі українці їздять по діагностику, оздоровлення і власне лікуванням недуги в закордонних клініках і центрах.

За офіційними даними турагентств і операторів, за 2004—2006 роки в нашій країні послугами медичного туризму скористалися близько півмільйона громадян. З кожним роком ця цифра зростала. Криза трохи попсувала статистику. І все одно найпопулярнішими країнами для турів по здоров’я для співвітчизників залишаються Ізраїль, Туреччина, США, Таїланд, Німеччина. Їм конкуренцію становить Індія.

Нині багато великих вітчизняних туроператорів пропонують клієнтам тури виїзного лікування. Такий сервіс можуть надавати і приватні українські медклініки, й іноземні, які працюють на нашому ринку.

В Інтернеті ми знайшли чимало пропозицій від туристичних фірм, клінік і посередників. І подзвонили за деякими телефонами. Зауважимо одразу — розмову починалася з реклами медичного тура. Мовляв, фахівці там чудові, медицина на вищому рівні та й сервіс відмінний! Лікуватися, звісно, можна і в Україні, були б гроші, але такого результату лікування «на виході», як за кордоном, у нас не гарантують. Ось, мабуть, головний аргумент, яким апелювали всі продавці турів для здоров’я. Та й для більшості українських медтуристів це головна мотивація такої поїздки.

Телефонуємо туроператору, котрий пропонує на своєму сайті послуги медичного туризму. Скаржимося на «синдром хронічної втоми», низький імунітет і бажання відпочити й поправити здоров’я. Отримуємо пропозицію: відпочинок на Мертвому морі в готелі «три зірки» з повним пансіоном на два тижні. На двох (це за акцією) — майже 2700 доларів. Що стосується оздоровлення, то нам гарантують безкоштовно першу консультацію в місцевій клініці і трансферт від готелю в медзаклади. Оплата за їхні послуги окрема.

— Скільки? — запитуємо.

— Важко сказати. Ну, готуйте десь по тисячі доларів, — відповідає оператор.

Намагаємося з’ясувати далі: у що стане професійна медична допомога в зарубіжних клініках.

Ось така собі компанія здійснює діагностику і лікування онкологічних захворювань у провідній онкоклініці Туреччини. Там є позитронно-емісійна томографія (ПЕТ), гамма-ніж, кібер-ніж. Окремий бонус — російськомовні лікарі. Вартість діагностики і лікування двічі-втричі менша, ніж у Німеччині та Ізраїлі. Зазначено й ціну — 5000 доларів за послугу.

Набираємо контактний номер, зазначений на сайт під пропозицією «Медичні тури до Німеччини без посередників». Володимир (назвемо співрозмовника так) пояснив, що близько п’яти років співпрацює з однією німецькою клінікою. Мовляв, спеціалізація в неї багатопрофільна: нейрохірургія, неврологія, гастроентерологія, дерматологія, гінекологія, урологія, офтальмологія, отоларінгологія тощо. Клієнтові для початку треба заповнити анкету. Потім Володимир, який, на нашу думку, й виконує функції посередника, відправить її до клініки. Якщо там беруться розв’язати проблему, то наступний крок — консультація фахівця. За словами співрозмовника, їхати до Німеччини для цього не треба. Можна провести її по скайпу або телефоном. Так, лікар буде російськомовний або з перекладачем. Такий прийом «на відстані» коштуватиме приблизно 300 євро. Ну а потім уже поїздка до зарубіжної клініки та лікування. Каже: історії хвороби і запит на медичну допомогу різні. Відповідно ціна за послугу теж. У середньому обстеження — тисяча євро. Хірургічне втручання — 10—15 тисяч євро.

Приміром, був запит на операцію з видалення катаракти. Ціна питання — три тисячі євро. (Для порівняння: схожа операція в київській спеціалізованій клініці коштує 12 тисяч гривень). І це тільки за лікування. За оформлення візи, транспортні видатки, організацію поїздки і послуги посередника — плата окрема.

Вони до нас: дешевше і все можна

У світі термін «медичний туризм» з’явився у 80-ті роки минулого століття. Цьому сприяла глобалізація. Головною причиною активного розвитку цього явища стало підвищення вартості лікування, а також значна різниця в його оплаті в різних країнах. Так, пацієнти, не спроможні оплатити певну процедуру в себе на батьківщині або не бажаючи витрачати час на її очікування, могли отримати відповідну послугу за кордоном, часто за ціною, що значно нижча, і без черги. Деякі медтуристи вирушають за рубіж у пошуках сучасних технологій, що дають змогу провести адекватну діагностику та ефективне лікування.

Особливо популярний медичний туризм у жителів США, що обумовлено високою вартістю медичного обслуговування в цій країні. Так, для порівняння, видалення грижі в стаціонарі американцеві стане більш як у 5 тисяч доларів, за кордоном — близько двох. А позбутися родимок, бородавок, папілом на батьківщині коштує 7 тисяч доларів. По лінії медтуризму цю операцію можна зробити за тисячу доларів.

Набагато дешевші, ніж в Америці, наші стоматологічні послуги. Зубопротезування взагалі загрожує американцеві розоренням: вартість коронки стартує від 1,2 тисячі доларів. А в Україні за цю суму можна поставити кілька імплантатів. Великий попит в іноземців мають послуги пластичної хірургії, а також офтальмологів. До нашої країни охоче приїжджають і за щастям батьківства й материнства. Адже в нас, на відміну від багатьох країн, не заборонено донорство яйцеклітин і цілком легально можна скористатися послугами сурогатних матерів, що є протизаконним у більшості західних країн. Тому в наші клініки репродуктивної медицини охоче їдуть безплідні пари з-за кордону, готові платити 2,5—3 тисячі доларів за одну попутку екстракорпорального запліднення. У західних центрах одна така процедура коштуватиме в шість разів дорожче.