У структурі онкологічних захворювань у дітей лідирують лейкемія та лейкома, повідомила завідувачка відділення онкогематології Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Наталія Кубаля на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню боротьби з дитячим раком (15 лютого).

За її словами, у нашій країні, а ця статистика мало чим відрізняється від європейської, на гострі лейкемії щорічно захворюють 300—360 дітей віком від одного місяця життя до 18 років. Усі вони потребують дуже агресивного важкого лікування. Насамперед це хіміотерапія. Онколог підкреслила: 20 відсотків дітей, що за-хворіли вперше, потребують трансплантації кісткового мозку.

— Ті режими лікування, які ми використовуємо сьогодні, дали шанс багатьом пацієнтам бути вилікуваними. Залежно від різних регіонів України, ця цифра — від 65 до 85 відсотків, — сказала Наталія Кубаля. — Двадцять років тому від лейкемії помирали 98 відсотків пацієнтів. Нині ситуація зовсім інша. Але, на жаль, зберігається проблема — вартість життя дитини. Коштує вона дорого. Те, що ми отримуємо від держави (залежно від різних груп пацієнтів), — від 40 до 60 відсотків до потреби...

Інші витрати лягають на плечі батьків. Як, утім, і пошук донорів. На жаль, адекватної трансфузіологічної служби, яка необхідна для потреб онкогематологічного пацієнта, в Україні немає.

Завідувач відділення дитячої онкології Національного інституту раку Сергій Павлик каже, що рак у дітей зазвичай виявляють випадково.

— Виявити рак у дитини дає змогу сторожкість батьків, педіатрів і хірургів. Батьків повинні стурбувати нетипове підвищення температури, болі в різних частинах тіла, будь-які пухлини різної локалізації,.. — відзначив фахівець.

Такі симптоми, якщо вони не минають, можуть бути ознаками онкологічного захворювання в дитини: біла пляма в оці, поява косоокості, сліпота, випинання очного яблука, пухлина в животі або в тазовій області, на голові, шиї, кінцівках, яєчках, залозах, непоясненне тривале підвищення температури понад два тижні, втрата ваги, блідість, стомлюваність, поява синців або кровотеч, болі в кістках, суглобах, спині, переломи від незначної травми, а також неврологічні ознаки: порушення ходи, рівноваги, мови, втрата вже придбаних навичок у розвитку, головний біль понад два тижні із наявністю блювоти або без неї, збільшення розміру голови.

У разі ранньої і правильної постановки діагнозу і вчасного початку лікування 70 відсотків злоякісних пухлин у дітей можуть бути вилікувані.