Люди, що страждають на вегетативно-судинну дистонію або ішемічну хворобу серця, під час тривалого перебування на вулиці в цей морозний час ризикують отримати «холодову стенокардію».
— Вона може супроводжуватися ознобом, спазмом судин серця та головного мозку аж до гострої серцевої недостатності, а у важких випадках — і до повної зупинки серця, — пояснює головний лікар Херсонського кардіологічного диспансеру Олег Мазуряк. — Окрім вуличних продавців, із «холодовою стенокардією» стикаються люди, яким 40—60 років і чия професія передбачає тривале перебування на свіжому повітрі, — селяни, водії.
За спостереженнями кардіологів, у морозні дні кількість пацієнтів, що потрапили у стаціонар із симптомами «холодової стенокардії», зростає в середньому на 8—10 відсотків. До того ж до лікарні вдається довезти не всіх... Пацієнтам, які змушені працювати в холодних приміщеннях і мало рухатися й водночас які скаржаться на «стрибки» тиску або страждають на хронічні серцево-судинні захворювання, лікарі радять мати під рукою виписані їм препарати-спазмолітики і просто не допускати переохолодження. Жодні хитромудрі рецепти тут абсолютно не потрібні: досить мати теплі й водночас легкі одяг і взуття та періодично прикладатися до термоса з гарячим чаєм або не надто міцною кавою. У більшості ситуацій цього набору цілком достатньо, щоб уберегти вже далеко не ідеальне здоров’я під час холодів.
Херсонська область.