Кількість об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) скорочується, а їхні наукові працівники можуть стати безробітними. Про це на прес-конференції заявили депутат Верховної Ради Іван Заєць та голова Молодіжного відділення Національного екологічного центру Марія Фатікова. Влада демонструє послідовність у неприпустимому поводженні з природними ресурсами держави, а суспільство... сповідує буддистський спокій.

— Зокрема, державним бюджетом на 2012 рік не передбачаються кошти для утримання земель, підпорядкованих Держліс-агентству. А отже, під загрозою занедбання опинилися шість заповідників та десять національних парків, — каже голова Національного екологічного центру Ярослав Мовчан.

Для України, яка має менш як п’ять відсотків заповідних територій (європейська норма — 15 відсотків), це нечуване марнотратство.

— Наукова діяльність у національних парках перша потрапить під удар недостатнього фінансування, — зазначає начальник відділу науки і моніторингу Національного природного парку «Гомільшанські ліси» Антон Влащенко. — У Харківському інституті електро- і агромеліорації їх вже відправили у відпустки за власний рахунок.

«Гомільшанські ліси» теж відчули на собі подих небезпеки — тут бюджет наукового відділу зменшився вдвічі, хоча на зарплатах це поки що не позначилося.

Це не перші симптоми хворобливої політики в цій сфері. Рік тому Вищий адміністративний суд уперше в історії України позбавив статусу національного Сіверсько-Донецький природний парк. Прикро те, що до справи доклали руки вищі керівні органи, покликані сприяти створенню заповідників.

Охоронці природи побоюються, що унікальні землі можуть перейти у приватні руки. Експерти зазначають, що це пряма загроза національній безпеці. Вони наполягають на створенні централізованого органу, який опікувався б усіма заповідними територіями і реалізовував єдину державну політику в цій галузі. З такою ініціативою зверталися до Президента, Кабінету Міністрів та профільного міністерства ще рік тому, але безрезультатно. Тепер зник навіть окремий рядок бюджету — «збереження природно-заповідного фонду», який передбачав видатки на утримання ПЗФ. Нині можна розраховувати лише на фінансування зі статті «мисливське та лісове господарство».

До речі, в червні відбудеться конференція ООН із питань довкілля «Ріо+20», і, судячи з усього, нам буде чим «вразити» міжнародну спільноту.