Відтоді, як на Херсонщину «завітали» морози, мешканці області чимдуж заходилися грітися і у виборі палива не гребують нічим. Щоправда, морози аж ніяк не спровокували підвищеного попиту на такий енергоресурс, як вугілля, стверджують на підприємстві «Облпаливо» (найбільшому в регіоні постачальнику «чорного золота»).

«Нинішні морози ажіотажного попиту не спровокували, тому на складах у районах якісного вугілля цілком вдосталь», — зауважує головний інженер «Облпалива» Сергій Іванов. То чим тоді гріються херсонці, якщо газ до населеного пункту не підвели, а родовищ нафти поблизу немає? Відповідь на це запитання добре відома охоронцям зелених насаджень: браконьєри рубають на дрова... дерева, і ніякі штрафи їх не лякають. А чого лякатися, якщо їх можна просто не платити!

— Торік за самовільне вирубування насаджень на Херсонщині затримали 148 осіб. Кількість втрат обраховується вже не окремими сосонками чи акаціями, а, швидше, вагонами та майже мільйонами: у 2011-му браконьєри знищили 237 кубометрів цінної деревини і завдали природі шкоди на 643,5 тисячі гривень! Рубають та ще й штрафів не платять: із цих коштів відшкодовано менш як десяту частину, — нарікає заступник начальника лісового відділу обласного управління лісового та мисливського господарства Наталя Дяченко.

Утім, офіційна статистика справжніх масштабів цих втрат і близько не відображає. 

Адже на дрова йдуть не так гаї, підконтрольні державним лісгоспам, як придорожні лісосмуги та сільські сквери на так званих землях запасу у віданні сільрад та райдержадміністрацій. 

Їх фактично ніхто не охороняє, а браконьєрів лише вряди-годи перехоплює державна лісова охорона під час об’їзду лісгоспівських зелених масивів. До того ж ті-таки охоронці чудово розуміють, що самими лише репресивними заходами ситуацію на краще не змінити: облуправління лісового та мисливського господарства не раз зверталося до органів місцевого самоврядування Херсонщини із пропозиціями задля економії на вугіллі, вартість якого тут коливається в межах 1400—1800 гривень за тонну, налагодити заготівлю природного палива для пільговиків та малозабезпечених просто на місцях рубок догляду, щоб дешевше було. Та сільські «урядники» в більшості своїй пропозиціями просто знехтували: мабуть, зручніше нічого не робити і споглядати, як найбідніші земляки розтягують на дрова все, що горить.

 

Херсонська область.