Під знаком виторгованого у неприятеля газу, бензину, який недодешевів, і африканського вугілля
Якби наш дорогий Микола Янович Азаров усе ще прем’єрствував в Україні, то напевне б порадів нинішньому засиллю капусти на прилавках. А, можливо б, навіть і докоряв журналістам на якійсь прес-конференції, як це він іноді робив, що недооцінюють роль і місце цього вітамінного продукту у вітчизняній економіці. В супермаркетах капусти — валом, і за найнижчими цінами — по 1,2—2 гривні за кілограм. Щоправда, це дешеве борщове щастя не буде тривалим. Нині торгівля масово пропонує капусту пізніх сортів, що зазнала заморозків і яку аграрії не ризикують закладати на тривале зберігання. Її просто з поля везуть на прилавки. Коли в цьому логістичному ланцюжку з’явиться ще й сховище — цінники швидко перепишуть.
Від жовтня повіяло теплом не тільки через сонячну погоду. Цей місяць ознаменувався підписанням газових документів. Питання підвисало місяців п’ять. Тепер протокол зафіксував ціну блакитного палива, яке Україна одержуватиме з Росії, і умови його постачання. Як ми вже повідомляли, переговорники доторгувалися, що на решту періоду 2014-го вона буде 378 доларів за тисячу кубів, а в першому кварталі 2015-го — 365 доларів. Закупити плануємо 4 мільярди кубометрів, а, може, й більше — залежить, наскільки холодною видасться зима.
Хто виявився в плюсах від підписання? Хоч як дивно, виграли всі сторони. Країни ЄС (звісно, якщо домовленості виконуватимуться) забезпечили собі спокійну зиму. Об’єднаній Європі потрібна стабільність. Сваритися з Росією і мерзнути через нас узимку аж ніяк не входить у їхні плани. Сенс однієї із недавніх заяв канцлера Німеччини Ангели Меркель такий: якщо Москва з Києвом не домовляться і РФ припинить транзит газу на територію ЄС, то українська сторона позбудеться реверсного потоку, бо весь газ буде необхідний  Європі.
Виграла Росія. Вона значно збільшить обсяги продажу. Як стверджує статистика, видобуток газу в Росії в жовтні скоротився на 15,4 відсотка — до  53 млрд. кубометрів. Зокрема, «Газпром» зменшив його майже на чверть — до 35,4 млрд. 
У плюсах Україна. Скасовуються страшилки, що вимерзнемо. Для підприємств є можливість не тільки працювати, а й опалювати виробничі приміщення. Не потрібно довго пояснювати, що діючі заводи — це і зарплати, і робочі місця, і доходи в бюджет. Тобто, ми комфортно перезимуємо, якщо знайдемо гроші на оплату боргів та для подальших поставок російського газу. Згідно з домовленостями, за раніше закачане для себе паливо нам слід віддати чималу  суму: 1 мільярд 450 мільйонів доларів одразу й ще 1 мільярд 650 мільйонів до кінця року. Мінуси також очевидні. Насамперед — в моральному плані. Начебто і війна, ми звинувачуємо Росію в неприкритій агресії та анексії наших територій і, водночас, виторговуємо в Москви газ. Все одно, якби Радянський Союз домовлявся з Гітлером про поставки під час Другої світової. Інтернет уже рясніє народними перлами з цього приводу. Приміром, «ПТН ПНХ» тепер читається як «Путін, поможи, нам холодно!». Тож є не тільки економічні стимули впроваджувати енергозберігаючі технології і домагатися енергонезалежності. А цей процес в Україні, зігрітій російським газом, побоююся, може й пригальмувати. Тож не зрозуміло, слід викладену нижче інформацію вважати плюсом чи мінусом: не можна сказати, що питання стосовно газу вирішене остаточно. Оскільки офіційні домовленості про поставки діятимуть тільки до 31 березня майбутнього року. Виходить, уже навесні Київ і Москва візьмуться утрясати «літню» ціну. Тоді ЄС навряд чи підключиться до переговорів, оскільки об’єднаній Європі вже не загрожуватиме перспектива залишитися без тепла. Як, власне, й Україні. Але й улітку газ для нас — не останнє діло, адже необхідно поповнювати сховища до наступної зими.
Тим часом поки торгувалися за блакитне паливо, знайшли йому заміну у вигляді африканського вугілля. Минулого місяця 84,2 тисячі тонн уже прибуло до Іллічівського порту. Звідти вугілля розподіляють по теплоелектростанціях. Найближчим часом очікується ще 166 тисяч тонн. А загалом, до весни, підвезуть мільйон тонн. Ціна, здавалося б, прийнятна, африканське чорне золото обходиться у 86 доларів за тонну в порту України. Проблема в тому, що розрахунки — у валюті, а це створює додатковий її дефіцит усередині країни та погіршує зовнішньоекономічний баланс. Прикро, що Україна переживає проблеми не тільки з газом, а й з вугіллям, яким раніше забезпечували себе повністю. Зараз на Донбасі багато шахт затоплено й не працює.
За оприлюдненою минулого місяця інформацією Держстату, валовий внутрішній продукт країни в третьому кварталі прискорив падіння до 5,1 відсотка. За прогнозами експертів, у четвертому кварталі ситуація не зміниться і загальне падіння економіки, за підсумками року, становитиме не менше 6,55 відсотка. Не «вирівняв» провали в промисловості й агросектор. Хоча в АПК сезонне зростання виробництва збільшилося до 16 відсотків.
Водночас підстрибнув 
держборг. За вересень, як стверджує статистика, майже на п’ять мільярдів доларів — до 74,3 мільярда. Боргові зобов’язання країни збільшать нові запозичення. До кінця року в Україну можуть прийти 760 мільйонів євро фінансової допомоги від Євросоюзу. Ще 500 мільйонів доларів — частина кредиту від Світового банку. Україна також розраховувала до кінця нинішнього року одержати 2,7 мільярда доларів запозичень і від МВФ. Фонд від обіцянок підтримати нас не відмовляється, але, за останніми повідомленнями, черговий транш до України направить уже після формування нового складу уряду.
Із нещодавніх новин — наша країна опинилася в сотні (!) у рейтингу Світового банку щодо легкості ведення бізнесу. Насилу віриться, зважаючи на ситуацію на сході... Та річ у тім, що результати дослідження 189 економік світу нині тільки оприлюднили. А інформацію збирали в минулому й на початку нинішнього року. Поки що ми на 96-му місці. Згідно з попереднім дослідженням, були на 112-му. Наскільки легко живеться бізнесменам в Україні цього року, напевно, дізнаємося в наступному. До речі, серед індикаторів, які тягнуть країну до низу списку, «приєднання до електромереж». Щоб підключити підприємство, прикміром у Києві, підприємцеві в середньому потрібно витратити 277 днів! Тож за цим показником ми п’яті з кінця.
Але є й оптимістичні звістки. Громадянам спростили подачу документів на будівництво. Тепер повідомлення і декларацію про початок виконання підготовчих або будівельних робіт можна зареєструвати через Інтернет за допомогою сайту Державної архітектурно-будівельної інспекції. Так у владних структурах сподіваються подолати черги й корупцію. Адже хабар через комп’ютер уже не сунуть.
Тим часом
Є над чим працювати й кого штрафувати 
Приємна інформація для автовласників та господарств, які ще ведуть польові роботи, — в Україні нарешті подешевшали бензин та солярка. Причина, передусім, у зниженні світових цін на сиру нафту, які за останні три місяці впали на 20 відсотків. Хоча «горючка» на вітчизняних заправках майже на гривню дорожча, ніж була три місяці тому. Таке враження, що весь цей час пальне в нас, підкорюючись спекулятивним інтересам, дорожчало мало не щодня. А нині ціни (як це часто буває) опустили на кілька копійок. Що ж до Антимонопольного комітету, то є ще над чим працювати і кого штрафувати: розрахункова роздрібна вартість бензину А-92, яку оприлюднило це відомство, становить 14,52 гривні за літр, тоді як середня ціна його реалізації дорівнює 15,99 гривні. Тобто, заправки, за законами ринку, могли б і скинути ще гривню-півтори в цей важкий для країни час. До речі, за моїми спостереженнями, з копійчаним здешевленням якість пального відразу впала.
Віра АНДРЕЄВА.
Ціни на тепличні помідори поки що залишаються прийнятними для багатьох покупців. Подорожчання вирощених у нас томатів стримує російське ембарго на імпорт рослинницької продукції з України. Ще недавно овочі масово відправлялися на ринок РФ. Щоправда, в тепличних господарствах сезон закінчується, і вже невдовзі полиці вітчизняних магазинів заполонять придбані за валюту імпортні помідори. Звісно, що й коштуватимуть вони дорожче.
Фото Валерія ДРУЖЕНКА.