Для мешканців житомирських сіл Стрибіж та Слобідка з вересня цього року його енергія не припиняє працювати навіть із настанням сутінок.

У рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» тут створили систему вуличного освітлення з використанням світильників з автономними джерелами живлення. Вона складається із 30 установок. На електроопори встановлено спеціальні елементи, які навіть за умов сильної хмарності перетворюють сонячне світло на електроенергію. Вона накопичується в акумуляторах протягом дня, а з настанням темного часу доби живить енергоощадні лампи, які споживають набагато менше енергії, ніж звичайні. Цього цілком достатньо на освітлення вулиць. Реалізація проекту стала в 322 тисячі гривень, кожне домогосподарство внесло по 50 гривень.

До «Місцевого розвитку, орієнтованого на громаду» мешканці цих сіл долучилися ще восени 2011-го. Спочатку визначили сім основних проблем. Почали з ремонту дошкільного навчального закладу, побудованого ще в 50-х роках минулого століття. Оновили дах, а у 2012—2013-х замінили вікна і двері. Тепер у закладі проводяться роботи в кімнатах, і вже через два місяці це буде сучасний садочок із внутрішніми туалетами та світлими й комфортними приміщеннями.

Загальний бюджет цього мікропроекту становив 162 тисячі гривень. Реалізується він на умовах співфінансування. Половину суми виділили в рамках проекту ЄС/ПРООН. Внесок сільської ради становив 73 тисячі гривень, а мешканців села — 8 тисяч 152 гривні.

Утілити в життя ці ініціативи змогли завдяки активності членів місцевої громади на чолі із громадською організацією «Надія майбутнього». Важливим результатом впровадження цих мікропроектів стало не лише вирішення окремих життєво необхідних питань, а й усвідомлення людьми того, що вони самостійно можуть впливати на розвиток своїх громад, спільно визначати, що потрібно зробити, співпрацювати з органами виконавчої влади, відстоювати власні права, інтереси.

У рамках цього проекту розвитку місцевих громад селяни самі визначали, які проблеми потребують першочергового розв’язання. Так, у селі Садки Житомирського району було відкрито станцію знезалізнення води. Серед пріоритетів і сфера охорони здоров’я. Зокрема, у Глибочиці Житомирського району закупили сучасне медичне обладнання для амбулаторії. Збільшується кількість мікропроектів, спрямованих на енергозбереження, використання відновлюваних джерел енергії: у дитячому садку села Тютюнники Чуднівського району встановлено газовий конденсаційний котел, який скорочує споживання блакитного палива до 35 відсотків, у дитсадку села Тепениця Олевського району та у школі Волосівки Чуднівського району реконструйовано систему опалення — встановлено піролізні котли, які характеризуються низьким споживанням палива. Проте, як зауважив координатор проекту в області Олег Процик, поки що не використовується такий напрям спільного вкладення коштів, як охорона навколишнього середовища, що передбачає, зокрема, утилізацію відходів, облаштування каналізації та дренажу, знешкодження запасів пестицидів.

Нині здійснюється третя фаза спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Триватиме вона до 2018 року.

Незмінною залишається вимога, що 5 відсотків видатків має профінансувати громада. Те, що люди вкладають власні кошти, спонукає їх більш відповідально ставитися до того, що зроблено в рамках цієї програми. Для участі у третій фазі проекту подали заявки всі 23 райони області. Триває етап відбору, внаслідок якого визначать 8 районів, у кожному з яких йтиме робота з чотирма об’єктами — загалом здійснюватимуть 32 мікропроекти.

 

Житомирська область.

Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.

Цифри

Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» працює на Житомирщині з 2008 року. До участі у ньому було залучено 11 районів. Упродовж другої фази проекту, яка тривала з 2011-го по 2014 рік, реалізовано 28 мікропроектів на суму 5,9 мільйона гривень, з яких внесок громад становить 300 тисяч гривень.

Факт

Ураховуючи суспільно-політичну ситуацію в країні, проект зменшив навантаження на місцеві бюджети до 25 відсотків, тобто наші партнери вкладатимуть у реалізацію мікропроектів уже не 50, а 75 відсотків.

Такий вигляд має сільський дитсадок.

Сонячні батареї.