На думку голови комісії Київради з екології Дениса Москаля, реконструкція Бортницької станції аерації не під силу бюджету столиці. Тому влада має намір шукати інвесторів. «За оцінками фахівців, це може коштувати від 500 мільйонів до мільярда євро. Звісно, міському бюджету такі кошти не по кишені. Однак, я гадаю, є достатньо компаній, у тому числі західних, які були б зацікавлені вкласти кошти в реконструкцію БСА», — зазначив Д. Москаль.

«На щастя, цього разу сталась локальна аварія, однак наступної краще не чекати. Тому ми пропонуватимемо і схему створення консорціуму, і залучення інвестора для реконструкції Бортницької станції аерації. Це один із виходів, який буде набагато кращий, ніж щорічне латання дірок», — сказав глава екологічної комісії Київради. Він також нагадав, що технологія, яку використовують на Бортницькій станції аерації, передбачає складування, а не переробку стоків. Унаслідок цього станція має потребу в щорічному збільшенні площі приблизно на 15 гектарів. Водночас в усьому світі застосовують альтернативні технології осушення — спалювання залишку, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ. Денис Москаль також поінформував, що на найближчому засіданні комісія Київради з питань екологічної політики розглядатиме питання внесення змін до бюджету столиці з метою передбачити кошти на ліквідацію аварії на Бортницькій станції аерації, що сталася там 17 січня.

Нагадаємо, проблема Бортницької станції аерації стоїть гостро вже кілька десятиліть, але весь цей час влада обходилася дрібним латанням дірок і нічого не робила для реконструкції й тим паче будівництва нової. 

Так, ще у квітні 2010 року нинішній голова Київської держадміністрації, а тоді міністр із питань ЖКГ Олександр Попов заявляв про початок реконструкції й навіть називав суму, яку має намір виділити Кабмін, а столичний чиновник А. Голубченко розповідав про те, що «нині ми завершуємо стадію проектувальних робіт із реконструкції. Наступним кроком стане розробка разом із Мінрегіонбудом технологічної карти реконструкції». Заявлялося також, що Японія згодна дати Києву кредит для комплексної реконструкції БСА. Тим часом майже всі очисні споруди давно відпрацювали свій термін, мулові поля, на які для сушіння перекачується осад після очищення води, переповнені, а обсяги опадів, які нині перебувають на полях, у кілька разів перевищують проектні.

Вл. інф.