Днями в культурному житті України відбулася знакова подія — виповнилося 20 років Міжнародному доброчинному фонду «Українська хата», засновником і незмінним головою якого є журналіст і культуролог Микола Рудаков.

Головними напрямами діяльності цього благодійного громадського формування є моральна та матеріальна підтримка діячів культури і мистецтв, пошук юних обдарувань, видавнича справа, проведення різноманітних культурно-освітніх заходів і фестивалів, допомога дітям сіл та маленьких містечок, організація мистецьких виставок.

З нагоди 20-річчя «Української хати» відбулося урочисте зібрання активістів та прихильників фонду, де йшлося про підсумки роботи за два десятиліття й плани на майбутнє. За ці роки зроблено чимало конкретних добрих справ. Діяльність фонду проходить під девізом, який можна передати словами незабутнього поета — активіста фонду Дмитра Білоуса: «Краю мій, земле рідна і мила. В світі білім нема більше див, ніж земля, що на світ народила». А це свідчить, що одним з найважливіших своїх завдань «хатяни» вважають утвердження патріотизму, любові до рідної землі. Варто підкреслити, що Микола Рудаков зумів згуртувати в «Українській хаті» помітних представників української літератури, культури і мистецтв, журналістів, педагогів — людей різного віку і фаху. До проведення цікавих заходів «Української хати» долучаються українці з діаспори: Австралії, Іспанії, Італії, Білорусі, інших країн.

Першим вагомим масовим дійством фонду було проведення Міжнародного фестивалю-марафону «Будьмо, люди!», маршрути якого пролягли Україною та Словаччиною (1994 р.). Це був помітний культурний десант України в Європу, про що йшлося в засобах масової інформації обох країн, які відзначали мистецькі успіхи Анатолія Матвійчука, Сергія Шматка, Степана і Галини Савок, Анатолія Демчука, Василя Довжика, вокально-інструментального дуету «Два кольори», дитячого фольклорного ансамблю «Рушничок» та інших учасників цього марафону.

Фонд спільно з органами місцевого самоврядування проводить низку культурно-мистецьких заходів, серед яких найбільшої популярності зажив Всеукраїнський фестиваль-марафон «Горнусь до тебе, рідний краю», який відбувається на Київщині, Сумщині, Полтавщині, Чернігівщині, Івано-Франківщині. Участь у цих святах духовності беруть відомі майстри літератури, культури та мистецтв, які народилися в маленьких містечках та селах України, куди вони приїздять зі своєрідними творчими звітами.

В цьому ряду і проведення з 2001-го щорічного Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Майбутнє України — діти». Він відбувається 27—29 липня у Києві. Три дні столиця приймає талановитих дітей від 6 до 18 років з усієї України. Головна мета заходу — дати можливість дітям з глибинки показати себе в столиці, розкрити свій творчий потенціал. Програма дуже насичена і передбачає конкурсні змагання в п’яти номінаціях — «Соліст-вокаліст», «Ансамбль», «Художнє слово», «Автор-виконавець», «Майстер народної творчості» — та перегляд робіт народних умільців. Тут і велика культурна програма, майстер-класи, різноманітні змагання. Перебування талановитих дітей в столиці стає справжнім святом духовного єднання. Дітьми опікуються популярні діячі культури. Вони це роблять не лише в дні фестивалю, а й у подальшому, підтримуючи юних у розвитку їхньої творчості. До журі цього яскравого фестивалю, яке очолюють співголови — народні артисти України Віктор Шпортько та Надія Крутова-Шестак, заслужені діячі мистецтв України Петро Андрійчук та Василь Довжик, входять знані й популярні в Україні люди — Степан і Галина Савки, Павло Дворський, Борис Харитонов, Іван Брязун, Ігор Якубовський, Ірина Шинкарук, Анатолій Паламаренко та інші митці.

Фонд пишається володарями Гран-прі та лауреатами фестивалю, які продовжують творче життя на сцені. Серед них Ганна Кошель (Дніпропетровщина), Марійка Яремчук (Чернівці), Леся Башняк (Тернопільщина), Данило Мельник (Київ), Сашко Степаненко (Харківщина), Максим Мазур (Полтавщина) та багато інших талантів.

За ці роки у видавництві МДФ «Українська хата» вийшло понад два десятки цікавих книжок, серед яких і чотири видання автора цих рядків. Із року в рік фонд приходить до своїх шанувальників з газетою «Хата» — виданням про все красиве і корисне та про людське добро.

Усі доброчинні справи фонду, наголошує Микола Рудаков, важко було б здійснити без допомоги меценатів і спонсорів, зокрема ЗАТ «Оболонь», АТ «Глорія», ДП «Такі справи», ІВЦ «Діловий партнер», Будинку культури «Київхімволокно», Будинку художника, Центру художньої та технічної творчості «Печерськ», багатьох інших безкорисливих помічників.

За вагомий внесок у розвиток, збереження і популяризацію української культури фонд відзначено багатьма нагородами і державних установ, і громадських організацій. Діяльність «Української хати» може слугувати яскравим прикладом того, як необхідно гуртувати людей для конкретних справ на благо всієї української громади.

Микола Махінчук, заслужений журналіст України.

Фото надане автором.

Народний артист України Віктор Шпортько (ліворуч) і голова фонду Микола Рудаков вручають відзнаки переможцям фестивалю «Майбутнє України — діти»