Село Дермань, що в Здолбунівському районі на Рівненщині, має багату історію. Свого часу тутешній уродженець, письменник, номінант на Нобелівську премію Улас Самчук писав: «Дермань! Знаєте Ви, що таке Дермань?... Ні, Ви не знаєте, що таке Дермань. Це дуже простора і дуже барвиста казка... Зупиніться, знімайте капелюх і старанно вітайте цю царицю волинських сіл».

Схоже, що нині, за прикладом Уласа Самчука, капелюх перед рідним поселенням зняв інший його мешканець — 75-річний Дмитро Кравчук. Багато літ він збирав історичні дані про Дермань, і ця праця втілилася в цікаву книгу «Нариси історії села Дермань».
Фактично все своє життя Дмитро Іванович пов’язав із дерманськими теренами — трудився бухгалтером у споживчому товаристві, секретарем у сільраді, учителем у школі. Отже, протягом багатьох десятиліть історія творилася на його очах. А допитливий краєзнавець не лінувався фіксувати факти, людські радості та біди, аналізувати уроки минувшини. У його творчому багажі назбиралося стільки матеріалу, що сам просився на сторінки книги.
— Герої моєї книги, — каже автор, — ми самі: ті, хто був до нас, і ті, хто буде після нас. Тому так важливо показати правду і бути максимально чесним перед читачем. Жодних домислів, тільки правда, хоч вона інколи досить гостра і неприємна, гірка і страшна. Я поставив собі за мету розвінчати низку міфів, що стосуються поселення і його людей. Зокрема, тих, що постраждали за правду. Серед них — чернець Гліб, поет-початківець Микола Максись, керівник повстанського загону під псевдо Лихо...
Книга цікава людськими долями та подіями, що відбувалися на цих землях. Так, зокрема, у східній частині села є Батиєва криниця, де начебто хан Батий брав для себе і свого коня цілющу воду. Історичною візитівкою села вважається Дерманський монастир, де Іван Федоров (Федорович) розпочав підготовку до друку Острозької Біблії. Зрештою, Дермань і книги — це особлива тема, адже на цій землі народилися славетні майстри слова — Улас Самчук та Борис Тен. Перший розповів на весь світ про Україну, залишивши по собі національний епос (передовсім трилогію «Волинь»). Другий зробив усе, щоб Україна мала змогу доторкнутися до скарбів світового письменства, переклавши українською «Іліаду» та «Одіссею». А до них у дерманську історію ввійшов письменник, церковний та освітній діяч Мелетій Смотрицький.
Усі ці імена проходять червоною ниткою через «Нариси історії села Дермань». А разом з ними — увесь люд, що творив дерманську історію.
Євген ЦИМБАЛЮК, письменник.
Млинів 
Рівненської області.
Фото автора.