Успіх реформ прямо залежить від ефективності взаємодії центральної, регіональної та місцевої влади. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк на нараді, що відбулася вчора в Харківській ОДА із представниками Донецької, Харківської, Луганської, Сумської, Полтавської, Запорізької та Дніпропетровської областей. У цих регіонах проживає 45% населення країни, перебуває 70% робочого потенціалу і виробляється 40% валового регіонального продукту.
Міністр виступив з доповіддю про взаємодію міністерства й місцевих органів влади в реалізації політики регіонального розвитку. Він визнав, що «найчастіше не вдається виробити єдиний підхід, який надав би можливість і на регіональному, і на державному рівні приймати правильні, зважені рішення».
Прем’єр-міністр України доручив Мінрегіонрозвитку моніторити хід реформ в Україні. Щокварталу областям виставлятимуть оцінки в ефективності проведення перетворень. Критерії мають бути розроблені з урахуванням місцевої специфіки та думки представників регіонів, підкреслив А. Близнюк.
— Є області, в яких 86% територіальних громад чисельністю менш як 500 осіб, — поскаржився міністр. — Чи може реально існувати це місцеве самоврядування й ефективно управляти, надавати послуги населенню? Однозначно — ні. Тому сьогодні ми змушені говорити про проект закону щодо об’єднання громад.
Він закликав органи місцевого самоврядування на всіх рівнях брати активну участь в оптимізації законодавства та у створенні так званого «електронного уряду», який уже цьогоріч в Україні має запрацювати в тестовому режимі.
Голова ХОДА Михайло Добкін у своєму виступі згадав про кадровий голод. «У ході обговорення адмінреформи було запропоновано після оптимізації обласних і районних держадміністрацій половину заощаджених коштів перераховувати в держбюджет, а другу половину — залишати на місцях для збільшення фонду зарплати. Я вважаю, що потрібно 100% коштів залишати на місцях і повністю спрямовувати на підвищення зарплати, — заявив він. — До останнього збільшення мінімальної зарплати головний спеціаліст райдержадміністрації одержував трохи більш як 1 тис. грн. На ці гроші неможливо залучити висококваліфікованих фахівців».
Вл. інф.