Багато кому здається, що із грипом і гострими респіраторними захворюваннями впоратися можна й без лікарів. І на цей випадок у домашній аптечці завжди знайдеться запас жарознижуючих з антибіотиками. Однак не варто забувати, що і грип і ГРВІ часом супроводжуються такими ускладненнями, які здатні нагадувати про себе все життя.

 

— Будь-яка вірусна інфекція неминуче вражає слизову оболонку носа, спричиняючи періодичні напади чхання. І якщо часточки мокротиння після чхання потрапляють у вуха, це може закінчитися так званим грипозним середнім отитом, або запаленням середнього вуха. Його симптоми: криваво-червоні пухирі на барабанних перетинках, зниження слуху, гострий біль. Далі може розвинутися й сенсоневральна приглухуватість, або порушення провідності слухового нерва, внаслідок чого вже через кілька днів може настати необоротна глухота, — розповідає завідувач відділення отоларингології обласної клінічної лікарні Херсона Олександр Черняк. — У цьому разі самолікування є даремною витратою часу і йде на шкоду. Адже біль і запалення можна зняти якимись «антигрипозними» засобами, а слух ними напевно не повернеш, зате недугу можна запустити. Тут потрібні судинні препарати, що впливають на центр головного мозку, а також вітаміни певної групи. Їх треба застосовувати тільки за призначенням лікаря, і курс лікування забирає близько десяти днів.

У разі виникнення симптомів «післягрипозної» приглухуватості більш точний діагноз дає змогу поставити не візуальний огляд ЛОР-лікаря, а сучасна оптична техніка — приміром, ендоскоп, за допомогою якого визначають стан усієї слухової труби. Тож якщо разом із чханням і кашлем вам став дошкуляти біль у вухах, ви перестали відчувати запахи й гірше почуваєтеся, не чекайте, що «само пройде» — поспішаєте до лікарні!