Кількість дільничних лікарень на Запоріжжі зменшилася з 24 до 17 — за рахунок їх реорганізації в амбулаторії. 
За словами начальника управління охорони здоров’я Запорізької ОДА Андрія Запорожченка, амбулаторій стало більше — 127, з яких 90 мають статус амбулаторій загальної практики—сімейної медицини. Як підкреслює заступник голови ОДА Микола Ярмощук, реформування дільничних лікарень в амбулаторії пішло на користь хворим, адже їх тепер обслуговують не фельдшери, а лікарі.
Ось тільки з висококваліфікованими кадрами, та й навіть молодшим медичним персоналом, — проблема. Особливо гостро вона відчувається в невеликих і віддалених районах зі складними побутовими умовами життя, куди лікарів і калачем не заманиш. Проте й у деяких інших, більш-менш благополучних, місцях потерпають від нестачі медиків. Наприклад, у Бердянському районі. З року в рік тут зростає кількість фахівців пенсійного віку, які будь-коли можуть залишити роботу, а заміни їм немає. Тож на останній сесії Бердянської райради депутати затвердили комплексну програму «Медичні кадри», розраховану на 2012—2016 роки. Її основною метою названо підвищення престижності праці сільського медика, посилення його соціального захисту, забезпечення житлом. Районна влада навіть вирішила побудувати містечко медиків на базі незадіяних приміщень комунальної установи «Андріївська райлікарня». У рамках програми також заплановано відправляти на навчання до Запорізького державного медуніверситету випускників шкіл, а потім працевлаштовувати їх у лікувально-профілактичних закладах, де штат повністю не укомплектовано.
До речі, на Запоріжжі вже мають схожий досвід. У Приазовському районі діє механізм тристоронніх угод — між райдержадміністрацією, Запорізьким медуніверситетом та студентом, який здобуває освіту за рахунок місцевого бюджету.  Перший випускник медвузу почне працювати у Приазовській райлікарні вже 2012 
року.
Запорізька область.