Наскільки безпечні розробки уранових родовищ і як вони впливають на довкілля і здоров’я людей, мають допомогти визначити фонд «AІCM Франція—Україна» та французька випробувальна лабораторія «І’ІNSERM». Меморандум про наміри з ними підписала Кіровоградська обласна державна адміністрація. Він — підсумок тривалої попередньої роботи, що вилився в обговорення доповідей учасників «круглого столу» на тему «Вивчення проблематики іонізуючого випромінювання як фактору впливу на онкологічну ситуацію в області». Спеціалісти з різних галузей намагалися знайти точки дотику й відповісти на запитання, що хвилюють кожного кіровоградця: наскільки непоправна шкода для людини від процесу випромінювання, чи можна від нього убезпечитися і як «грамотно» сусідити з ураном?

— Найвищий в Україні рівень захворюваності на рак наші земляки нині часто пов’язують винятково з ураном, що видобувається в області, — наголосив, відкриваючи зібрання, голова облдержадміністрації Сергій Ларін. — Розробка уранових родовищ часто стає підставою для тривоги людей, непосвячених у тонкощі цієї справи, а також для спекуляцій недобросовісних політиків.

Тож єдиний вихід у такій ситуації, вважає керівник області, — розпочати системні тривалі дослідження на рівні регіону проблематики іонізуючого випромінювання як фактору впливу на онкоситуацію. І головне тут не просто вивчити спектр впливу радону чи урану на людей, а й навчитися протидіяти йому.

Визначальним чинником, що міг би протидіяти лиху, голова облради Микола Ковальчук вважає добробут населення. Заможна людина повсякчас дбає про власне здоров’я. І на перший план у боротьбі з недугами різних етимологій виходить не боротьба з хворобами, а їхня профілактика. Погодився з цим і головний лікар Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру Костянтин Яриніч. Для підтвердження він назвав кілька статистичних даних, де порівнюється рівень захворюваності й одужуваності від онкоутворень в Україні та у країнах ЄС. У нас ці показники в середньому на 30 відсотків гірші, ніж у більш благополучній Європі. Та все-таки, попри всі промовисті цифри, пан Яриніч укотре повторив, що не уран є усьому виною, а безпечність його земляків, які нехтують власним здоров’ям, погана якість питної води і ще багато чинників, котрі в підсумку забезпечують кірово-

градцям «першість» в онкорейтингу.

Президент фонду «АІСМ Франція—Україна» Крістіан Каррер та директор випробувальної лабораторії «І’ІNSERM» Флоран Де Ватер, уважно вислухавши всі доповіді, запитання й зауваження від представників громадських організацій, наголосили на тому, що попереду — копітка робота тривалістю в півроку, а то й більше, із вивчення, узагальнення й оголошення висновків французької сторони стосовно впливу іонізуючого ви-

промінювання на онкологічну ситуацію на Кіровоградщині. На що керівники області запевнили: для них важливий не термін, а результат.

 

Кіровоградська область.