У Чернівцях відсвяткували карнавал «Маланка-фест». Таку назву буковинська Переберія отримала вперше. Традиції свята сягають часів язичництва. Церква та різні влади боролися з цим явищем, адже маланкарі виступали з гострою критикою режимів — від австрійського, румунського до більшовицького. Гротескні образи українських та російських можновладців подаються сільськими витівниками й нині. На центральних майданах Чернівців людей зібралося більше, ніж колись на демонстрації трудящих.

Найдужче тішилися діти, які раптом стали учасниками казкового дійства. В центрі Чернівців утворилися майже київські затори. На всіх перехрестях автомобілі зупиняли. Грошей вимагали маланкарі, перебрані в українських міліціонерів, румунських та німецьких поліцаїв, есесівців. Їхні жезли на Буковині називають «кулішарами» за схожістю з кийками, котрими розмішують у казані кулешу. Біля «КПП» стояли справжні даішні автомобілі, але маржа дісталася не їм.

На один день раніше, власне на Василя, Переберія відгуляла у відомому Маланкою та спиртозаводом містечку Вашківці Вижницького району. Туди прибули перші особи області.

— Проведення таких свят — іміджева родзинка Буковини, що сприяє впізнаваності нашого краю в Україні й за кордоном. Це привертає увагу до Буковини, де справді зберігаються та примножуються народні традиції, та сприяє розвитку подієвого туризму в регіоні, — сказав голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв.

Глядачів розважали маланкові гурти. Директор Вижницького будинку культури Любов Хачман оповіла, що цьогоріч уперше всі Маланки зійшлися на центральній площі. Вирувало, як на бразильському карнавалі. На сцену одні за одними виходили: пірати Карибського моря, арабські шейхи, гості з Єгипту, інопланетяни, медики, працівники ДАІ, мексиканці, індіанці, відомі футболісти, українські та американські політики, активісти скандального руху «Femen». Перевдягнених людей тут нарахували більше сотні. Аматорські фольклорні колективи звеселяли присутніх щедрівками. На голодний шлунок святкувати не заведено, тож організатори подбали про наїдки. Найбільші черги шикувалися за кулешою з бринзою і шкварками.

Виконавчий директор першого обласного фестивалю народної творчості «Вашківецька Маланка Переберія» Орест Сірецький розповів, що, за легендою, святкування Дня Святого Василя на карнавал перетворив колишній господар Вашківців граф Петріно. Кожна команда перебраних, серед яких обов’язково були Циган, Жид, Ведмідь, Дід і Баба, Чорт, Коза, Козак, Шандар (жандарм) та Маланка (перебраний у цицькату дівицю парубок), отримувала барильце доброго пива. Власник найкращої маски діставав грошову винагороду від графа. Жінок до Переберії не допускали категорично.

Наступної днини учасники вашківецького дійства прибули до Чернівців. За кращу постановку, костюми, музичний супровід та акторську майстерність на переможців очікували 10 тисяч гривень від губернатора.

Чернівчани побачили обладнаний на вантажівці «Титанік» із головними героями на палубі, котрий проїхав під відому пісню Селін Діон; «боїнг», зроблений зі старого «Мерседеса»- «огірка» з пілотами й пасажирами у вікнах; літаючу тарілку з п’ятьма зеленими прибульцями; військовий крейсер із капітаном, командою та коком на борту. На переобладнаному «джипі» курсував Печерський суд із суддею Кірєєвим, котрий більше скидався на Гаррі Поттера, а за ним їхала Юлія Тимошенко в морському тільнику з червоним серцем на грудях. Дітям сподобався пересувний зоопарк із більш ніж 20-ма екзотичними тваринами, котрі рухалися на величезній платформі, встановленій на вантажівці. Проїхав містом і збірний колектив гастарбайтерів, адже тисячі буковинців працюють за кордоном. Серед них були й персонажі «Нашої Раші» Равшан і Джамшут. Ніхто не виставив на оглядини образ Путіна, який полюбляли висміювати останніми роками. Путін, схоже, втрачає рейтинги не тільки у Москві, а й у Вашківцях.

Перше місце на фестивалі виборола досвідчена вашківецька Маланка, яка, крім колоритної ходи, дала ще й солідний концерт на Площі філармонії. Учасники, глядачі й місцева влада сподіваються, що Маланка привабить до Чернівців армію туристів і дістане підтримку в інших українських містах.

Фото Петра ГОНЧАРА.