Національний парк у пониззях головної української річки ще не створили, а чиновники його вже «ховають»
На Херсонщині ось уже одинадцятий рік «воюють» за створення Нижньодніпровського національного природного парку, до якого передбачається включити зону плавнів з її унікальним рослинним і тваринним світом — від греблі Каховської ГЕС до Дніпровського лиману. Реалізація цього проекту передбачена й загальнодержавною програмою формування екологічної мережі України на 2000—2015 роки, й відповідним президентським указом. Однак тільки позаторік влада віднайшла кошти на підготовку наукового обґрунтування ініціативи (його виконали науковці Херсонського державного університету) і збирання погоджень природоохоронних відомств, органів місцевого самоврядування тих населених пунктів, чиї землі відходять «під юрисдикцію» майбутнього національного парку. Але коли значну частину найнеобхіднішої «паперової» роботи було виконано (на неї, між іншим, витратили понад сто тисяч гривень), у Таврії знову пролунав звичний клич «Влада змінюється!». А в  «хазяїна області» Миколи Костяка, як з’ясувалося, своє, вельми ексклюзивне, бачення долі майбутнього природного резервату.
Ще в травні нинішнього року голова Херсонської облдержадміністрації Микола Костяк підписав доручення №107-д, яким пропонував регіональним структурам «підготувати пакет матеріалів» для створення Нижньодніпровського регіонального ландшафтного парку, «використовуючи наявні напрацьовані матеріали для створення національного природного парку «Нижньодніпровський» (цитати з доручення). З одного боку, думка видається цілком логічною і навіть прогресивною: якщо в держави в кризу немає коштів на організаційні витрати з визначення меж парку, його охорону й оплату праці дирекції, тож не чекатимемо біля моря погоди. А перетворимо нестворений національний парк на регіональний, з подальшим його фінансуванням з обласного бюджету.
Тільки ось подібна трансформація вже зараз надто насторожила й громадські організації «зелених», і навіть деякі державні служби. Так, обласне управління лісових і мисливських ресурсів учинило нечувану, за провінційними мірками, «зухвалість», відмовившись погоджувати «переробку» національного парку в регіональний. Начальник згаданого управління Віктор Тищенко у своєму листі керівництву обласного ж управління охорони навколишніх природних ресурсів пояснює: відмова пов’язана саме з тим, що управління раніше встигло погодити входження до складу національного парку «Нижньодніпровський» 15,7 тисячі гектарів земель, підконтрольних сьогодні Херсонському, Каховському та Збур’ївському лісомисливським господарствам. А як відомо, коней на переправі не міняють.
— Охоронний статус національного парку, підвідомчого тільки державним органам влади, для пониззя Дніпра є значно кращим — у цьому випадку ні обласна, ні районна влада не зможе від нього «відрізати шматочок» в інтересах якихось підприємницьких структур. А ось із ландшафтним парком регіонального значення це буде простіше — якщо він фінансуватиметься з обласного бюджету, то Херсонська облрада зможе вилучити з його управління частину території, за узгодженням з облдержадміністрацією. Навряд чи настільки очевидна уразливість перед чиновницьким свавіллям піде на користь майбутньому резервату, — сумнівається начальник відділу управління лісового й мисливського господарства Херсонщини Леся Мельниченко.
Херсонці підозрюють, що бюрократичні ігри навколо проекту створення національного природного парку «Нижньодніпровський» затіяно аж ніяк неспроста. Адже на кілька затонів Дніпра на протилежному від Херсона березі накинули оком у Херсонському морському торговельному порту, розраховуючи побудувати тут великий термінал для переробки вантажів. Щоб ці вантажі потім вивозити суходолом, потрібно побудувати й 12-кілометрову залізничну вітку, причому три кілометри колій із дюжини мають пройти саме зоною плавнів. Якщо землі, що сподобалися портовикам, відійдуть національному паркові, ніякого будівництва транспортних магістралей у ньому вже не буде — інакше одержимо скандал міжнародного масштабу, з імовірним втручанням і «грінпісовців».
А от якщо «Нижньо-дніпровський» одержить суто регіональний статус, шматок від нього виявиться значно легше відітнути, прикриваючись правильними гаслами розвитку бюджетоутворюючого підприємства і створення додаткових робочих місць. І, до речі,  голова Херсонської облдержадміністрації Микола Костяк у своїх виступах перед журналістами неодноразово висловлювався на підтримку ідеї будівництва лівобережного термінала для потреб ХМТП.
Тож насправді Україні та Херсонщині, схоже, треба буде вибирати не між національним або регіональним парком «Нижньодніпровський». Вибір ми робитимемо між безкомпромісною охороною плавнів з усією її червокнижною живністю та рибними нерестовищами і поступовим разсмикуванням їх же на клаптики заради одномоментної вигоди. Адже якщо цілісну територію природного парку на берегах багатостраждального Дніпра ще й торговельний порт розділить навпіл, то це вже буде не парк, а карикатура на нього.
Фото автора.
Води Дніпра поповнюють Північно-Кримський канал.