У Києво-Могилянській академії проходила міжнародна пересувна виставка «Плюс 10С. Кліматичні зміни мовою карикатуристів України і Швеції».

Уже з назви зрозуміло, до яких проблем намагаються привернути увагу громадськості організатори — Шведський інститут, Посольство Швеції в Україні та Київська фундація Центру сучасного мистецтва. Шведський інститут ініціював цей проект після проведення два роки тому Копенгагенської конференції стосовно кліматичних змін. Тоді 25 скандинавських карикатуристів влаштували виставку на цю тему. Мандруючи світом з осені 2010 року, вона доповнюється роботами майстрів країни-хазяйки і вже побувала на Балканах, в Ісландії, Малайзії, Росії, Сирії, Латвії, де її побачили понад 40 тисяч глядачів. І ось тепер Україна.

П’ятеро шведів — Карін Сунвіссон, Гелена Ліндгольм, Лове Антелл, Магнус Бард, Рібер Ганссон та українці — Сергій Рябоконь (Київ), Олександр Костенко (Дніпропетровськ) і Микола Капуста (Донецьк) представили по три роботи, що ілюструють їхнє ставлення до проблем погіршення екологічної ситуації на Землі.

Наш постійний автор Микола Капуста, якому пощастило стати учасником цього проекту, розповів редакції, що в Донецьку експозиція трохи вийшла за рамки обсягу робіт. Директор Будинку працівників культури Майя Калініченко, де проходила виставка, зваживши, що 24 малюнки малувато для їхнього приміщення, запропонувала землякові додати десятки два сюжетів. Це стало, за висловом преси, додатковим бонусом не тільки глядачам, а й самим організаторам. Пан Микола провів кілька зустрічей зі студентами Донецького університету, художнього училища, вчителями області. А мистецтвознавець із Дніпропетровська Олена Годенко-Наконечна читала лекції на тему: «Універсальна мова карикатури».

Старт вернісажу дав заступник посла Швеції в Україні Мортен Енберг (до речі, він непогано володіє українською) за підтримки завідувача відділу культури посольства Тетяни Некрасової, кураторів фундації Юлії Ваганової та Людмили Скриннікової. Численні журналісти, представники громадськості, любителі мистецтв з цікавістю знайомилися з малюнками, а Магнус Бард провів майстер-клас, демонструючи опубліковані у шведській пресі свої карикатури, їх роль і вагомість під час висвітлення подій.

Хочеться сподіватися, що виставку відвідають не лише колеги-карикатуристи, а й ті, хто постійно докладає зусиль до забруднення навколишнього середовища, на що намагаються звернути увагу небайдужі до майбутнього майстри сатири.

Фото автора.

Зліва направо: Микола Капуста, Мортен Енберг и Сергій Рябоконь.