Гарантом справедливої ціни виступатиме Європейський Союз
 
Учорашнє засідання Кабінету Міністрів було присвячене питанню забезпечення України природним газом та умовам підписання тристороннього газового протоколу між Україною та Європейським Союзом і Російською Федерацією. «Наша позиція повинна бути чесною, прозорою і публічною, тому я хотів би, щоб уся країна почула, якою є наша спільна позиція з Європейським Союзом та які плюси і мінуси газової домовленості», — сказав прем’єр Арсеній Яценюк.
Змальовуючи поточну ситуацію, глава уряду нагадав, що нині в підземних сховищах є близько 17 мільярдів кубометрів газу, але щоб пройти опалювальний сезон, нам додатково потрібно ще 5 мільярдів кубометрів. «Ми максимально збільшили обсяги реверсу зі Словаччини і фактично виключно завдяки реверсу нині виживає країна. Цими поставками ми замістили 60 відсотків газу, який раніше купувався у «Газпрому», тому останніми місяцями Росія почала активно шантажувати Європу та зменшувати обсяги постачання природного газу в європейські країни, щоб ЄС відмовився від реверсу в Україну», — сказав прем’єр і подякував європейським партнерам, насамперед Словаччині, що цього не сталося. Однак ситуація така, що нам все одно потрібне додаткове закачування газу до підземних сховищ, і саме цьому присвячені тристоронні переговори в Брюсселі.
«Наша позиція полягає в такому: підписання протоколу можливе тільки на тристоронньому рівні: Європейський Союз та Україна і третя сторона — Росія. Що стосується вже поставлених обсягів газу, то ми можемо їх оплачувати за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів. «Газпром» може тлумачити це по-своєму, але наша позиція полягає в тому, що вже поставлений в Україну газ оплачуватиметься за ціною 268 доларів і для цього на наших рахунках є 3,1 мільярда доларів США фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу», — сказав глава уряду.
За його словами, перший транш оплати за газ, який було поставлено раніше в розмірі 1,45 мільярда доларів, буде здійснено одразу після підписання протоколу, а залишок у розмірі 1,65 мільярда надійде до Росії до кінця цього року.
Що стосується нових газових поставок, то вони мають здійснюватися Росією після попередньої оплати у визначених Україною обсягах. «Якщо Україна здійснює попередню оплату, то Росія зобов’язана поставити природний газ. Тому мене дивує запитання росіян щодо фінансових гарантій із попередньої оплати: ми заплатили — вони поставили газ, ми не заплатили — вони газ не поставили», — підкреслив А. Яценюк.
Говорячи про цінові параметри нових поставок, прем’єр зазначив, що спільний базовий підхід України і ЄС, оголошений ще три місяці тому, полягав у тому, що влітку ціна має становити 325 доларів за тисячу кубометрів газу, а в зимовий період — 385 доларів. «Нині ми дійшли до позиції, що ціна буде визначатися за формулою, на яку впливає вартість нафти. Оскільки вартість нафти впала, то це означає, що в останньому кварталі цього року ціна становитиме 378 доларів за тисячу кубометрів газу, а в першому кварталі наступного року — 365 доларів», — поінформував глава уряду. До того ж він додав, що Україну взагалі не цікавить, яким чином Росія встановлюватиме справедливу ціну на газ: «Якщо Росія порушить порядок ціноутворення і знову намагатиметься поставити ціну в 500 доларів, як вона початково пропонувала, то ми з Єврокомісією досягли згоди, що Європа виступатиме гарантом російських зобов’язань щодо справедливої ціни, в тому числі й через механізм компенсації, якщо ціна не відповідатиме тристоронньому протоколу».
Водночас остаточне рішення за газовим контрактом із «Газпромом» має ухвалити Стокгольмський арбітражний суд. «Протокол, який підписується, є тимчасовим — терміном на півроку. Основний позов про відшкодування 6 мільярдів доларів США з російського «Газпрому» Україна не відкликала і відкликати не буде. І в тексті цього протоколу зазначається, що остаточне рішення стосовно ціни, умов поставки і змін у контракт буде прийнято Стокгольмським арбітражним судом», — сказав А. Яценюк.
Прем’єр також повідомив, що після розгляду газового питання на засіданні Кабміну він офіційно поінформує про це Президента. «У нас із Президентом є і має бути спільна позиція. На цьому варіанті ми можемо сконцентруватися, адже це є спільною позицією України та Європейського Союзу. Ми повинні виступати єдиним фронтом, і так ми нині виступаємо». Крім того, глава українського уряду матиме телефонні розмови з віце-президентом США Джо Байденом та Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час яких також ітиметься про газову угоду та додаткові фінансові інструменти для України, які дадуть можливість стабілізувати бюджетну ситуацію та платити за газ.
«Усі можливі запобіжники ми напрацювали», — запевнив Арсеній Яценюк.
 
Міністр фінансів України Олександр Шлапак, міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.