У Запоріжжі останнім часом постійні проблеми із вивезенням твердих побутових відходів. Ні, місто поки що не схоже на Неаполь, де кілька років тому місцева мафія фактично забезпечила піврічні кучугури сміття на вулицях. Однак десь тиждень, зокрема в приватному секторі, марковані пакети компанії «Ремондіс-Запоріжжя» — тобто йдеться про вже оплачені жителями послуги — можуть провалятися. На радість бездомним собакам...
Причини називають різні. Ось нове керівництво компанії від Запоріжжя («Ремондіс» — німецька фірма) киває на проблеми з банком, голова депутатської комісії із життєзабезпечення Геннадій Рекалов, у свою чергу, вважає, що всі останні події спричинені «дводиректорством». Адже німецька сторона усунула попереднє керівництво від управління і, за згодою з міським головою Запоріжжя О. Сіном, призначила нове. А відсторонена директриса, за фактично заведеною у нас вже «традицією», «категорично не погодилася з рішенням про усунення її від виконання обов’язків, а також назвала претензії «нічим не обґрунтованими і образливими для її честі та професійної гідності». А сміття тим часом гуляє містом...
Варто додати й те, що, навіть коли не було проблем із банками та начальством, не все зі збором сміття у Запоріжжі йшло гладенько. Вже й по області важко знайти село, де не побачиш контейнерів для побутових відходів, а в обласному центрі жителі приватного сектору ще ніколи не бачили на своїх вулицях подібних ознак цивілізації. Щоправда, збір сміття все-таки якось проводять — у вже згадуваних маркованих пакетах. Однак коли раніше їх просто купували у так званих квартальних, то нині процедуру перетворили на справжнє знущання. Бо потрібно спочатку прийти до квартального, підписати договір (паспорт, ідентифікаційний код, домова книга), далі, вже в банку, сплатити гроші на свій рахунок (приблизно на півроку наперед), потім з квитанцією прийти тільки до свого квартального, бо «чужий» видати вам пакети, за ваші ж гроші, не має права. Зрозуміло, що з огляду на запорізькі відстані, дороги та черги пройти всі ті кола пекла зголошуються далеко не всі. Тому практично всі тутешні балки, яри, посадки тощо потопають у смітті.
Трохи поліпшився вигляд Запоріжжя з вікна поїзда, але весною побачимо, чи то справді щось змінилося на краще, чи то бур’яни цього року такі вдалі, що все вздовж колії приховують.
І ще: під час останнього засідання своєї комісії Геннадій Рекалов повідомив, що, можливо, таки й у запорізькому приватному секторі з’являться контейнери для сміття. Зважаючи на «оперативність» вирішення найактуальніших проблем місцевою владою, можна бути певним, що нинішнє покоління запоріжців, як вони самі себе називають, «не першого сорту», навряд чи ті контейнери побачать. То, може, хоч наступному поталанить більше?
Запоріжжя.